Slobodan Ljubičić Kikaš, jedan od najbližih suradnika pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i bivši predsjednik Uprave Zagrebačkog Holdinga, preminuo je u petak u 66. godini nakon duge i teške bolesti.

Prema pisanju medija, Ljubičić je preminuo u petak iza ponoći u KBC-u Zagreb zbog komplikacija izazvanih dugom i teškom bolešću.

Slobodan Ljubičić Kikaš rođen je u Runovićima kod Imotskog, a diplomirao je na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti.

Ljubičić je ušao u politiku tijekom 1980-ih godina kao stručno-politički radnik u nekadašnjoj zagrebačkoj Općini Trnje, a Milana Bandića upoznaje 1992., nakon čega zajedno stvaraju zagrebački ogranak SDP-a.

Nakon što je SDP osvojio vlast u Zagrebu 2000. godine Ljubičić postaje Bandićev glavni logističar i operativac, a navodno je upravo nekadašnji zagrebački gradonačelnik dao Ljubičiću nadimak Kikaš po liku iz serije Prosjaci i sinovi zbog njegovog urođenog smisla za poslovanje.

Ljubičić je neko vrijeme bio direktor Robnih terminala i godinama se brinuo za stranačke financije. S Bandićem je planirao i 2006. ostvario ujedinjenje svih gradskih poduzeća u jedno – Zagrebački holding – i to, kako su obojica tvrdili, radi ostvarivanja velikih ušteda.

Bandić je smijenio Ljubičića 2008. godine nakon što je na web stranicama Holdinga objavio tekst u kojem se tadašnjeg direktora Zagrebačkih cesta Igora Rađenovića prozvalo zbog maltretiranja zaposlenica. Rađenović je upozoravao na nepravilnosti u Zagrebačkim cestama i zbog toga je pretučen. Iako su počinitelji uhićeni, naručitelji napada nisu nikad otkriveni.

Nakon što je Bandić samostalno ponovno osvojio vlast u Zagrebu 2013., vratio je Ljubičića na čelo Holdinga. Godinu dana kasnije, Ljubičić je uhićen zbog afere Agram u kojoj je bio optužen za nezakonito zapošljavanje i namještanje poslova za odvoz otpada te je dao ostavku na funkciji člana Uprave Holdinga, ali je zadržao poziciju direktora Gradske plinare – Opskrba, koja nije bila obuhvaćena istragom.

Postupak protiv Ljubičića razdvojen je u siječnju 2020. godine, jer je utvrđeno da je teško bolestan.