Preminuo legendarni dinamovac Stjepan Lamza

12. siječnja 2022. Autor: prigorski.hr Sport Preminuo legendarni dinamovac Stjepan Lamza


Veznjak koji će ostati upisan zlatnim slovima u povijest zagrebačkog Dinama, koji je 1967. bio jedan od najzaslužnijih što su ‘modri’ osvojili Kup velesajamskih gradova i miljenik navijača Stjepan ‘Štef’ Lamza (81) preminuo je u bolnici, piše 24sata.

Zdravstveno mu je stanje već neko vrijeme bilo narušeno, prije dvije i pol godine prebolio je upalu pluća i sepsu i nakon što se oporavio od toga. No, zdravstveno se stanje nije poboljšavalo. Odlazak voljenog djeda na Instagram profilu potvrdila je unuka Sonja Sabol.

Nogometnu je karijeru započeo u rodnom Sisku u redovima Segeste, nakon čega je prešao u mariborski branik, a talent su tamo vidjeli skauti iz zagrebačkog Dinama čiji je igrač postao nakon epizode u Sloveniji. U dresu zagrebačkih ‘modrih’ postao je apsolutna legenda te odigrao 281 utakmicu i zabio 72 gola.

Osvojio je s ‘modrima’ opjevani Kup velesajamskih gradova 1967. godine, a zbog nesreće je samo finale pratio iz bolničkog kreveta te je ‘izgubio’ ugovor s belgijskim Standardom. Tada je prešao u Rijeku za koju je igrao godinu dana pa je godinu dana je proveo i u Zagrebu, a onda je navukao i dres francuskog Chatearouxa i australskog kluba Croatia Melbourne. Sedam je puta nastupio za reprezentaciju bivše države.