Kalnovčan, akademik mons. prof. emeritus dr. sc. Ivan Golub preminuo je jučer, 25. listopada. Mons. prof. emeritus dr. sc. Ivan Golub bio je svećenik, teolog, povjesničar kulture, sveučilišni profesor, povjesnik, pjesnik i književni prevoditelj, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, javljaju iz Općine.

Rođen je u Kalinovcu 21. lipnja 1930. godine kao petnaesto i najmlađe dijete u obitelji Barbare, rođ. Kovač, i Luke Goluba, gdje je pohađao i osnovnu školu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju i studij bogoslovije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu pohađao je u Zagrebu.

Zaređen je za svećenika 29. lipnja 1957. godine. Kao pitomac Hrvatskoga papinskoga zavoda sv. Jeronima u Rimu specijalizirao je na Papinskom sveučilištu Gregorijani. Studirao je i na Papinskom biblijskom institutu (1961.-64.), na kojem je postigao akademski stupanj licencijata ili magisterija biblijskih znanosti.

Bavio se teološkim znanstveno – nastavnim radom, a njegova su djela prevedena na nekoliko stranih jezika. Objavio je sedamdesetak knjiga i više stotina članaka iz područja teologije, povijesti kulture i književnosti.

Mons. prof. emeritus dr. sc. Ivan Golub je učenjak i spisatelj svjetskog formata, a svakako jedan od najznačajnijih intelektualaca i književnika iz Podravine u povijesti, koji je ime Podravine, Koprivničko-križevačke županije te svojeg rodnog Kalinovca svojim knjigama i gostovanjima pronio diljem svijeta.

prigorski.hr