HNK Ivana pl. Zajca premijerno je u utorak izveo predstavu “Božićna priča” u režiji Renate Carole Gatice, prema noveli Charlesa Dickensa, a u prilagodbi Ivane Đule i Milice Sinkauz.

Nakon premijere, “Božićna priča” ostaje na programu riječkoga HNK u brojnim izvedbama sve do 19. prosinca.

“Božićna priča” jedno je od Dickensovih najpopularnijih i najinspirativnijih djela, a prvi je put objavljena u prosincu 1843. s ilustracijama Johna Leecha. Dickens je bio siguran da će se knjiga dobro prodavati i nadao se time riješiti novčane probleme, ali nije mogao ni naslutiti razmjere u kojima će priča odmah biti prihvaćena, te da će vremenom prerasti u omiljeni klasik, ističu iz riječkog HNK.

Iako mu cilj nije bio napisati bezvremensko književno djelo, učinio je to u svega nekoliko tjedana krajem 1843. godine dočaravši duh vremena ranog viktorijanskog oživljavanja božićnih praznika. Bilo je to u vrijeme kada su Britanci preispitivali neke božićne tradicije iz prošlosti, uključujući pjesme i tada posve nove običaje kao što su čestitke i božićna drvca, navedeno je u najavi predstave.

Uz odrasle glumce, u izvedbu su uključena i djeca, te time postaju dio glumačkog kolektiva, a to je ostvarenje zajedništva na još jednoj razini, ustvrdile su u najavi premijere Đula i Sinkauz, ujedno i autorice stihova božićnih pjesama koje se pjevaju u predstavi. Uglazbili su ih Ivana Đula i Luka Vrbanić.

U ulozi škrtog Ebenezera Scroogea kojeg mijenja duh Božića nastupio je Denis Brižić, a u ostalim su ulogama biliDeni Sanković, Edi Ćelić, Mario Jovev, Nika Grbelja, Andreja Brozović Adžić-Kapitanović, Serena Ferraiuolo, Ana Marija Brđanović i Kristina Paunovski, te Aleksandar Cvjetković, Olivera Baljak, Aleksandra Stojaković i Ivana Đula s glasovima u off-u.

U predstavi kao kor sudjeluju polaznice i polaznici Dramskog studija “Pontes” te Dječji zbor „Kap“.

Scenografkinja je Paola Lugarić Benzia, kostimografkinja Sandra Dekanić, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, a koreografkinja je Kristina Paunovski.