„Na ovo vaše pitanje je čak izlišno odgovarati niječno, smiješno je, jadno, žalosno“, odgovorio je u srijedu premijer Andrej Plenković Daliji Orešković koja ga je pitala sudjeluje li osobno u raspodjeli plijena iz javnih tvrtki i europskih fondova.

„Dio ste kolopleta stvaranja samo mržnje”, “tu ste istaknuti sa formulacijama, epitetima i lažnim tezama koje bi trebale poslužiti da netko povjeruje da je to što govorite točno“, rekao je zastupnici Centra.

Kazao je i kako je guglao njene ranije izjave i kako nisu „prekopametne“, ali da je ono što je izgovorila unatrag mjesec dana „strašno“.

Govorili ste, podsjetio ju je, da HDZ treba tretirati kao Nijemce nakon 2. svjetskog rata, da smo kvislinška vlada, da je cijeli HDZ korumpiran, da sam ja na vrhu korupcijske piramide i da valjda uzimamo pare iz svih mogućih izvora.

Kad se radi o svim ovim insinuacijama, „možemo koristiti vaš jezik, pa vas optuživati, ali neću, ne da mi se to raditi s vama, jer ste ispod razine“, rekao je Orešković, suglasivši se sa izjavama da bi joj trebalo skinuti imunitet koji je štiti, pa neka pred sudom objasni i argumentira to što izgovara.

Bili ste na čelu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Što se to u vama dogodilo? zapitao se Plenković, podsjetivši na izjavu „prijatelja od Petrova (Zorana Milanovića) da je tamo došla intervencijom svekra“.

I sad vi takva nama govorite sve to što govorite i optužujte me da sam vrh korupcijske piramide, kako vas nije sram, rekao joj je premijer.

Orešković uzvraća da u aferama, od Agrokora, do Ine, sudjeluju premijerovi najodaniji i najprobraniji ljudi. Mojim pitanjem nije prejudicirana ničija krivnja, ali građani imaju pravo dobiti odgovor stoji li premijer iza svih ovih korupcijskih afera, kazala je zastupnica.

Petrov premijeru: Od vaših dogovora nije se dogodilo ništa 

Hrvati u BiH su prioritet moje Vlade od prvog dana, a i bili su i prije, odgovorio je premijer Boži Petrovu koji ga je, uoči nedjeljnih izbora u BiH, prozvao da od njegovih obećanja Hrvatima u BiH, nema ništa.

Prvo ste ih uljuljkivali da ćete s partnerima iz Bruxellesa uspjeti promijeniti izborni zakon, ali da od toga nije bilo ništa, potom ste im govorili da, ako ostane isti zakon, ne izlaze na biralište, a sada ih obilazite i govorite im da izađu na izbore, rekao je Mostov zastupnik.

Od vaših dogovora nije se dogodilo ništa, kazao je Petrov, pitajući premijera je li se oko izmjene izbornog zakona dogovarao s visokim predstavnikom za Bih Christianom Schmidtom.

„Što mislite da s njime ne razgovaramo? (..) pritom, za razliku od vašeg jataka Milanovića ne govorimo da nema legitimitet, (…) da je to nekakav svinjar, nekakav Švabo koji nema pojama o ničemu. Razmislite da trebate pomoći Hrvatima u BiH, a onda vas netko tko za sebe glumi da je predsjednik Hrvata u BiH izvrijeđa toliko da se vi, kad vam suradnici to prevedu, morate zapitati, što je ovo, kome ću pomoći. To je vaš jatak, vaša politika“, odgovorio je Plenković Petrovu.

Mostov zastupnik mu je pak uzvratio kako nema razloga biti Milanovićev odvjetnik, ali da je predsjednik očito popularniji od premijera. „Sam vaš odgovor vam govori da ste poraženi i da ste napravili probleme Hrvatima u BiH“, kazao je Petrov.