Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković s ministrima u posjeti je Varaždinskoj županiji gdje je obišao gradilište varaždinske Medicinske škole, koja će biti regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija u sklopu kojeg se provode dva EU projekta.

Premijer se također sastao s pet sjeverozapadnih hrvatskih župana – Anđelkom Stričakom, Darkom Korenom, Markom Marušićem, Željkom Kolarom te Matijom Posavcem na temu Razvojnog sporazuma u varaždinskoj Županijskoj palači.

27_12_2021_(1)_(Custom)

Župani i članovi Vlade potpisali sui Razvojni sporazuma za područje sjeverozapadne.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da se radi o sporazumu vrijednom 15,2 milijarde kuna i da se on odnosi za cijelo razvojno desetljeće sjevera Hrvatske.

“I danas sam na ranijem sastanku istaknuo da je Hrvatska riješila sve svoje ključne nacionalne zadaće – imamo demokraciju i državu, institucije te je naš cilj nakon članstva u EU i NATO-u da prinosimo gospodarskom razvoju i boljoj kvaliteti života  građana diljem Hrvatske. To je smisao ovog sporazuma. Inspiriran kvalitetnom provedbom okvira za Slavoniju, Baranju i Srijem, sada smo uspostavili sličan razvojni okvir i za sjever Hrvatske”, rekao je Plenković.

27_12_2021_(3)_(Custom)

Nastavio je da će korištenje nacionalnih sredstava, kao i sredstava EU te javnih sredstava biti prioritet u sljedećem razdoblju te da će se kroz nekoliko godina osjetiti poboljšanje kvalitete života građana.

“Treba shvatili i financijskom okviru uza županije –  to je za Bjelovarsko-bilogorsku županiju dvije milijarde kuna, za Koprivničko-križevačku 788 milijuna, Krapinsko- zagorsku 875 milijuna, Međimursku 816 milijuna te Varaždinsku županiju milijardu i 475 milijuna kuna. Uz to su i zajednički projekti koji dovode cijeli okvir na 15,2 milijarde kuna. Tu je, naravno, i puno sufinanciranja projektno-tehničke dokumentacije za strateške i infrastrukturne projekte koji će se realizirati”, rekao je premijer.

Koliko je potpisani sporazum važan, govori i to da je na potpisivanju bilo osam ministara, istaknuo je Plenković te nastavio:

“Činjenica, da smo u vremenu korone donijeli Nacionalnu razvojnu strategiju, da smo usvojili Nacionalni plan oporavka i otpornosti te da sada potpisujemo Razvojni sporazum za sjever, govori o tome kako i u krizi gledamo naprijed. Politika lovljena koraka sa zemljama srednje i istočne Europe, koje nisu imale rat i koje su u Europskoj uniji puno dulje od Hrvatske, neke od 2004.-e godine, a Rumunjska i Bugarska od 2007., je  da nastojimo doći na razinu njihova razvoja, a nakon 2030. loviti razvojni korak i s onim članicama unije koje su živjele u demokraciji zadnjih 70 godina”.