Radni posjet Sisačko-moslavačkoj županiji premijer Andrej Plenković završio je u utorak u Sisku obilaskom gradilišta Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole i radova na obnovi sisačke katedrale Uzvišenja sv. Križa, u pratnji biskupa Košića.

Regionalni centar kompetentnosti za područje robotike i računarstva Tehničke škole Sisak, bit će smješten u objektu bivše sisačke vojarne u Lađarskoj ulici na površini od 5.000 četvornih metara.

U tijeku su radovi prve faze, koji se odnose na konstrukcijsku obnovu u vrijednosti 40 milijuna kuna. Kroz drugu fazu prenamjene uredit će se unutrašnjost objekta, koji će se opremiti najsuvremenijom opremom.

Uz brojne praktikume u Regionalnom centru kompetentnosti sisačke Tehničke škole će se urediti multimedijalna kongresna dvorana, audio i video studiji, restoran, hostel s 50 ležajeva za učenike i nastavnike, te drugi nužni sadržaji.

Obnova sisačke katedrale, ispod objekta pronađeni i vrijedni arheološki nalazi od rimskog doba

Sisačku katedralu u obnovi, premijer Plenković je obišao u pratnji sisačkog biskupa Vlade Košića, koji ga je u razgovoru upoznao sa štetama izazvanim razornim potresom na tom, ali i drugim vjerskim objektima u biskupiji.

Nažalost, zbog velikog oštećenja u potresu, zvonik katedrale je morao biti srušen. Prilikom pripremnih radova, ispod sadašnjeg objekta su pronađeni vrijedni arheološki nalazi od rimskog doba i kasnije, rekla je ravnateljica Konzervatorskog odjela u Sisku, Ivana Miletić Čakširan.

Kako je obrazložila, završen je projekt konstrukcijske obnove katedrale, nakon čega će se pristupiti zaštiti arheoloških nalaza, od kojih će dio, s rimskom cestom ispod katedrale, biti dostupan javnosti.

Na povratku prema Zagrebu, premijer Plenković je kod mjesta Žažine posjetio i gradilište dionice autoceste A11 Zagreb- Sisak, od Lekenika do Siska.