Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u subotu u sklopu boravka na Poreštini hotelsko-turističku kompaniju Valamar i općinu Funtana, a u društvu predsjednika Uprave Valamara Željka Kukurina obišao je jedan od najboljih kampova u Europi, Istra Camping 5* u Funtani.

Na sastanku s menadžmentom razgovaralo se o razvoju održivog turizma u Hrvatskoj, u čemu je, kako je navedeno “Valamar primjer dobre prakse”. Tijekom 70 godina poslovanja Valamar je postao predvodnik gospodarskog i društvenog razvoja u destinacijama u kojima posluje, a prepoznat je kao najbolji poslodavac u turizmu u Hrvatskoj i lider u održivom razvoju, rečeno je.

Predsjednik uprave Željko Kukurin podsjetio je kako u visokoj sezoni Valamar zapošljava 8.100 djelatnika, od čega je 83 posto domicilnih zaposlenika.

Ta je tvrtka najveći investitor u hrvatskom turizmu s uloženih 1,1 milijardu eura u povećanje kvalitete turističkih objekata i širenje portfelja na Jadranu te na području Europske unije, dodao je.

Održivi razvoj turizma nema alternativu

“Održivi razvoj turizma nema alternativu i predstavlja prioritet hrvatskog društva. Istra Camping je odličan primjer takvog razvoja koji smo napravili u suradnji s lokalnom zajednicom i uz potporu hrvatske Vlade. Zaista veseli da od ulaganja u kamp Istra svi imaju koristi, a posebno smo ponosni da šetnice, plaže i ostale izgrađene sadržaje danas, uz naše goste, koriste u prvom redu građani Funtane i ostalo lokalno stanovništvo Istarske županije”, naglasio predsjednik Uprave Valamara.

“Velike čestitke Valamaru. Nakon susreta s gospodinom Kukurinom i Upravom, mogu reći da je riječ o zaista sjajnoj investiciji u ovaj kamp Istra 5*, jedan od najboljih kampova u Europi i uopće, koji je transformirao stari kamp od 2* velikim ulaganjem od 81 milijun eura. Moram priznati da sam prvi put čuo da se u kamp uložilo toliko sredstava, ali to se i vidi ovdje u Funtani i u Poreču, zaista smo impresionirani”, izjavio je predsjednik Vlade Plenković.

Dodavši kako je Valamar danas najjača hotelska kuća od Dubrovnika do Poreča, koja je akvizicijama i ulaganjima u podizanje kvalitete osigurala veliki priljev gostiju, premijer Plenković je istaknuo da je Vlada u proteklih nekoliko godina, prije svega pristupom schengenskom prostoru i euro području, ali isto tako mjerama potpore u Covid krizi, omogućila da se premosti ta situacija za koju nitko od nas nije bio odgovoran.

“Valamar je vlastitim ulaganjima i kvalitetnim poslovanjem osigurao preduvjete da bude jedna od onih kompanija koja pridonosi rastu hrvatskoga turizma. Mi smo 2016. imali 8.1 milijardi prihoda od turizma, dok smo u 2023. imali 14.6 milijardi, a prema podacima, već sada dolasci su u plusu za 4 do 5 posto u odnosu na lani te stoga očekujem da 2024. bude najuspješnija turistička sezona do sada”, izjavio je Plenković.