Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u petak je otvorio u Osijeku u povodu Dana grada Muzej okusa u negdašnjem paviljonu u Gradskom vrtu, izgrađenom 1804., u kojem je pet godina poslije Osijek proglašen slobodnim kraljevskim gradom.

Grad Osijek u obnovu objekta oštećenog u Domovinskom ratu uložio je 13,5 milijuna kuna, a nakon tri javna natječaja dodijeljen je u desetogodišnji zakup tvrtki “Patrinus” iz Osijeka.

U obnovi je očuvan oblik paviljona iz sredine 19. stoljeća, kada je zgrada, nakon požara, drugi put rekonstruirana. U središnjem dijelu zgrada ima višenamjensku dvoranu sa 150 mjesta te prostorije u istočnom i zapadnom krilu i na katu.

U paviljon je smješten Muzej okusa s gastronomsko-povijesnim sadržajem, gdje će se moći uživati u vrhunskoj hrani i piću, vinskoj paleti koja seže u povijest nudeći vina od 1947. godine do danas.

Direktor “Patrinusa” Damir Pejaković rekao je kako time žele omogućiti jedinstvenu ponudu u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, a u planu je i uređivanje okoliša po uzoru na negdašnji popularni perivoj “Osječki Schoenbrunn”.

(Hina)

fah