Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u četvrtak gradilište Zagrebačke katedrale te je nakon razgovora sa stručnjacima istaknuo kako će donji dio katedrale biti završen prije i moći će se otvoriti vjernicima i turistima, no ukupni projekt obnove trajat će još nekoliko godina.

“Može se zaključiti da će donji dio Zagrebačke katedrale biti završen prije, da će se bogoslužja i posjeti turista moći organizirati kad stručnjaci procjene da je zrelo, a da će ukupni projekt obnove trajati još nekoliko godina kada će se tornjevi postupno vraćati na vrh”  rekao je u izjavi za medije.

Plenković je obišao unutarnji dio Zagrebačke katedrale i vrh zvonika na 96 metara visine gdje će zvonici biti vraćeni, nakon čega je rekao kako je Zagreb još ljepši kada se gleda s takve visine.

“Ovo je veliki projekt i siguran sam da ćemo ga odraditi do kraja onako kako treba i kako glavni grad zaslužuje”, poručio je te je zahvalio svima koji rade na tom zahtjevnom projektu cjelovite obnove katedrale koja je simbol Zagreba.

Do sada je angažirano oko 30 milijuna eura u proces obnove katedrale nakon potresa i Vlada je u potpunosti stala iza financiranja projekta, dodao je, dok su procjene stručnjaka da će do kraja ukupno biti uloženo oko 85 milijuna eura.

Uz premijera bili su ministar graditeljstva Branko Bačić te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je istaknula kako prilikom svakog obilaska osjeća radost i ponos na sve stručnjake koji realiziraju najsloženiji projekt obnove kulturne baštine u ovom trenutku u Europi.

“Kada se priđe bliže i vidi složenost, a samo u ovoj fazi hitnih mjera radi se o 16 složenih projekata, kada se vidi brzina kojom su se donosile odluke te opseg i zahtjevnost radova, mislim da svi možemo biti ponosni”, istaknula je.

Kutleša: Najvažnije je da nam vjernici budu sigurni

Premijer se uoči obilaska sastao sa zagrebačkim nadbiskupom Draženom Kutlešom koji je zahvalio premijeru, Vladi i stručnjacima na svemu što su učinili za katedralu jer nadbiskupija ne bi mogla sama napraviti taj veliki projekt.

Kutleša je izrazio vjeru da se neće morati čekati 10 godina da obnova bude završena, već bliže pet.  “Vjerujem da će to daleko prije biti što se tiče unutrašnjosti, a ovo drugo, vidjet ćemo što struka kaže. Nama je najvažnije da budu vjernici sigurni i da se ugodno osjećaju, među skelama nemate taj osjećaj sakralnosti i svega onoga što u crkvi trebamo osjetiti”, rekao je.

Jedan od revidenta projekta Milan Crnogorac za Hinu je rekao kako je završena osnovna sanacija svodova i prva faza obnove te se stječu uvjeti da se katedrala može povremeno koristiti.

“Teško je jedan prostor koji je gradilište prirediti za prostor gdje se vrši bogoslužje koje traži uredne uvjete, a gradilište ima svoju logiku zaštite na radu, kretanja opreme i ljudi. Može se napraviti kompromis da se nedjeljama ili većim svetkovinama održavaju mise, već možda i ove godine”, istaknuo je.

Katedrala koja je prije potresa bila visine 108 metara, trenutno je na 73.6 metara, odnosno skinuta je gotovo trećina. S tornjevima i ostalim dijelovima skinuto je oko 4000 komada kamena koji su svi skenirani i označeni te se svaki može obnoviti točno u milimetar, a primijenit će se kvalitetniji kamen te čelična konstrukcija.

“Ona će isto izgledati kao i prije potresa, a protupotresno će biti neusporedivo bolja, jača, otpornija. Ovo je prva protupotresna obnova u njezinoj povijesti, sve prijašnje su bile vraćanje u prethodno stanje i saniranje šteta, a sad više ne možemo tako zažmiriti jer znamo da imamo potrese, a imamo i današnju tehnologiju i materijale”, rekao je Crnogorac.