Premijer Andrej Plenković otklonio je u srijedu pitanje odgovornosti ministra obrane Marija Banožića vezano uz jučerašnji pad aviona MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, rekavši kako to što je avion doživio tehnički kvar nije razlog za odgovornost ministra.

“Ne. Pa nije prvi put da se ovo dogodilo… Bio to ministar, vi, ja ili netko treći, je li avion doživio neki tehnički kvar nije stvar za odgovornost ministra”, odgovorio je premijer na pitanje novinara u Podstrani nakon sastanka s hrvatskim županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.

Dodao je i da Hrvatska ima dovoljno zrakoplova za zaštitu svoga neba te naglasio da će od iduće godine, temeljem odluke Vlade o njihovoj kupnji, Hrvatska imati eskadrilu francuskih Rafalea, višenamjenskih borbenih aviona četvrte generacije.

“Avioni koji imaju dva motora. Vrlo važan detalj. Dakle, mi smo i o tome vodili računa kada smo odabirali koji tip višenamjenskog borbenog aviona nabaviti za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo”, istaknuo je premijer Plenković.

Tada ćemo, naglasio je, imati “sasvim drugu situaciju”. “Tada će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo doživjeti transformaciju koja će imati jako važan efekt na naše obrambene sposobnosti”, rekao je.

Kazao je i kako nema novih detalja o padu aviona MIG-21..

“Povrh ovoga što je MORH priopćio nema nikakvih novosti. Znamo da je jedan pilot pušten kući na kućnu njegu, da je drugi pilot imao operaciju, da je ona dobro prošla, a istragu će provoditi tijela i kad oni budu nešto znali više to ćemo vam priopćiti”, naglasio je Plenković.