Predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica u posljednjem tjednu ožujka boravili su u Parizu, gdje su se upoznali s radom Crvenog križa Francuske.

Studijsko putovanje organizirano je u sklopu EU projekta „Volonter penzioner“ te su na edukaciju u Francusku išli članovi Projektnog tima Mateja Remetović, Darija Lončar, Andreja Brozović, Karlo Ganžulić i Kristijan Kolarek predvođeni voditeljicom projekta „Volonter penzioner“, ravnateljicom GDCK Koprivnica Adelom Sočev, priopćili su iz Crvenog križa.

Francuska 1

Izaslanstvo koprivničkog Crvenog križa u Pariz se otišlo upoznati s primjerima dobre prakse, posebno u radu s umirovljenicima. Crveni križ Francuske (Croix-Rouge français) provodi brojne socijalne programe i mnogo pomaže starijim osobama, a susretljivi domaćini nesebično su podijelili svoja iskustva.

U sjedištu Crvenog križa Francuske predstavnici GDCK Koprivnica su razgledali njihove prostorije i opremu te doznali koje sve poslove ta organizacija obavlja. Voditeljica Ureda za međunarodne odnose (Head of International Relations Office at French Red Cross) Virginie Streit iznimno je srdačno primila koprivničku ekipu, budući da im je to bio prvi međunarodni posjet od izbijanja epidemije koronavirusa.

Francuska 4

Na sastanku s nacionalnim voditeljem mreže volontera (Head of volunteering management) Crvenog križa Francuske Jérémieom Chalignéom Koprivničanci su doznali kako je ustrojen volonterski sustav. U toj zemlji volontiranje je iznimno razvijeno i popularno, imaju čak 65.000 volontera, a oni pak imaju svoje urede, vozila i mnogo odgovornog posla.

Francuska 3

Voditeljica volonterskih i socijalnih aktivnosti (Head od Volunteering and social action) u francuskom Crvenom križu Anne Mylonas predstavila je novi program poticanja uključenosti građana. Članovi projektnog tima „Volonter penzioner“ u Parizu su se sastali i s predsjednikom podružnice Hauts-de-Seine francuskog Crvenog križa Claudeom Girradijem, koji je objasnio projekte protiv socijalne isključenosti osoba treće životne dobi koje provode. Primjerice, u vrijeme pandemije njihovi volonteri su mnogo pomagali starijim osobama da budu u kontaktu s rodbinom, omogučivši im video pozive.

Francuska 9

Uz sjedište Crvenog križa Francuske, predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica posjetili su sjedište Crvenog križa regije Val-de-Marne. Razgledali su njihove prostorije, skladišta i vozni park te se upoznali s načinom rada zaposlenika i volontera na toj razini. Predsjednik Crvenog križa Val-de Marne Philippe Garcia-Marotta i voditelj ureda za inovacije Hervé Pilet posebno su predstavili projekte koje provode s umirovljenicima.

Francuska 6

Pri tom su izdvojili dva projekta kojima se nastoji uključiti starije osobe u život zajednice. Posebno opremljenim kombi vozilom njihovi volonteri obilaze osobe treće životne dobi te im pomažu u rješavanju problema s različitom dokumentacijom. Vozilo ima Internet, prijenosno računalo, pisač, skener, a potpuno je prilagođeno slijepim i slabovidnim, gluhim i nagluhim te osobama s invaliditetom.

Francuska 2

U tom vozilu obavljaju se i različite radionice, a provodilo se i cijepljenje protiv koronavirusa. Predstavnici Crvenog križa Val-de-Marne predstavili su i inovativni projekt VR naočala, kojima starije osobe mogu virtualno otići na bilo koje mjesto na svijetu koje žele. Primjerice, pokazali su kako 93-ogodišnjakinja uživa gledajući gondole u Veneciji, a 88-ogodišnjak u virtualnoj šetnji središtem New Yorka.

Tijekom posjeta koprivničko izaslanstvo je steklo mnoštvo vrijednih iskustava i dobilo niz ideja za poboljšanje rada Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica. Članovi projektnog tima boravili su u Francuskoj u sklopu projekta „Volonter penzioner“.

Francuska 7

Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ESF) – Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. u iznosu od 1.984.964,46 kuna, a provodi se od 19. listopada 2020. godine. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a partneri su Grad Koprivnica, Udruga volontera Koprivničko-križevačke županije „Rad na dar“, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i Društvo žena „Kamengrad“, Starigrad.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.