Predstavnici Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava na radnom sastanku kod župana Stričaka

16. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Predstavnici Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava na radnom sastanku kod župana Stričaka


Predstavnici udruge Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava održali su radni sastanak sa županom Anđelkom Stričak kako bi razgovarali o predstojećim komemoracijama, obilježavanju Međunarodnog Dana ljudskih prava pod pokroviteljstvom Varaždinske županije te aktivnostima Društva koje postoji već dvadeset godina, a tom su prilikom istaknuli uvjerenje da u osnovna ljudska prava spada i pravo na grob svih, pa i onih kojima kosti počivaju u nekoj jami, grabi ili neoznačenom grobištu.

Inače, 26. rujna u Svibovcu Topličkom održava se komemoracija za žrtve prvih masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske u kojima je, nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi, 29. rujna 1943. godine na blagdan Svetog Mihovila, bez suđenja mučeno i poubijano stotinjak ratnih zarobljenika.

U četvrtak, 28. listopada 2021. godine, povodom blagdana Svih Svetih, održat će se spomen i sjećanje na žrtve poratnih likvidacija Drugog svjetskog rata i poraća kod spomen križa u Dravskoj park šumi Varaždin, podignutom u spomen na žrtve Varaždina, varaždinskih zatvora i logora, kao i za one čija su tijela potkraj svibnja, lipnja i srpnja 1945.,  nošena maticom rijeke Drave iz smjera Slovenije, „plutala“  prema istoku.

Prisutni su raspravljali o tome kako pokopati žrtve grobišta “Jakšenica” – Leskovec u župi Svibovec, stradale 29. rujna 1943. ekshumirane 2014., obzirom da na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu već osam godina čekaju na dostojan pokop.

Sastanaku su nazočili predsjednik Društva Franjo Talan, potpredsjednik Stjepan Jovan te tajnica Društva Jasenka Zdelar.