Prvi RUMEN FEST u Vrbovcu počeo je okruglim stolom pod nazivom „Novi načini prodaje poljoprivrednih proizvoda“. Okrugli stol organizirali su Grad Vrbovec, LAG „Prigorje“ i Razvojna agencija Grada Vrbovca.

Denis Kralj, gradonačelnik grada Vrbovca pozdravio je goste, a Suzana Trninić iz Razvojne agencije Grada Vrbovca predstavila je smjernice Europske unije te nacionalne, regionalne i lokalne poticajne mjere usmjerene udruživanju proizvođača i uspostavi kratkih lanaca opskrbe te sudjelovanje u sustavima kvalitete.

Na području grada Vrbovca djeluju četiri udruge u području poljoprivrede, 22 subjekta u ekološkoj proizvodnji. U ovoj godini Grad nudi šest mjera za poljoprivrednike ukupne vrijednosti oko 350 tisuća kuna.

Plan razvoja Zagrebačke županije od 2021.–2027. predstavio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije Josip Kraljičković.

rumenfest (1)

Maja Novosel iz LAG „Prigorje“ govorila je o izradi strategije razvoja LAG-a koja direktno uključuje svoje dionike.

Sudionici okruglog stola predstavili su potom primjere iz dobre prakse. Robert Kovačević iz zadruge Frutura iz Velike Gorice govorio je o prednostima takvog načina udruživanja.

Proizvođačku organizaciju ZG SIM predstavio je Damir Pejaković iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i stočarstva.

Anamarija Koprić iz Križevačkog poduzetničkog centra predstavila je projekt razvoja kratkog lanca opskrbe „Zdravo Križevci“. Riječ je o web prodaji i mobilnoj aplikaciji.

Na okruglom stolu sudjelovali su i najveći proizvođači cherry rajčice u Hrvatskoj Rajska d.o.o., o čemu je govorila Martina Gjureković.

Na prvom RUMEN FESTU u Vrbovcu kupci će sutra imati priliku probati i voćne džemove i proizvode od bobičastog voća zadruge Izazov, koja je također sudjelovala na okruglom stolu, o čemu je govorila Jelena Lacković Žertuš.

Prodaju na kućnom pragu predstavila je Romina Zadravec iz Obiteljske sirane Kusanovec iz Brckovljana. OPG Mario Periša iz Žukovca (Dubrava) uključen je u shemu školskog voća. Građani će moći kupiti njegove svježe jagode, voćna vina i džemove u subotu od 9 do 17 sati na Trgu Petra Zrinskog.