Predstavljena solarna elektrana na Gradskim bazenima Cerine; gradonačelnik Jakšić: “Projekt solarne elektrane pokazuje da smo spremni raditi inovativne i nove stvari na održiv način”

2. srpnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Predstavljena solarna elektrana na Gradskim bazenima Cerine; gradonačelnik Jakšić: “Projekt solarne elektrane pokazuje da smo spremni raditi inovativne i nove stvari na održiv način”


Bicko, Busko, električna i hibridna vozila gradske uprave, komunalna vozila, pametne klupe, Reciklažno dvorište Herešin, Kompostana Herešin, eko vrtovi i najnoviji projekt sunčane fotonaponske elektrane na Gradskim bazenima Cerine, dio su inicijative „Zelena Koprivnica“ koji se provodi  već duži niz godina u Koprivnici.

Upravo spomenuta  elektrana bila je glavna tema konferencije za medije koja je održana u srijedu na Gradskim bazenima Cerine, na kojoj su bili prisutni gradonačelnik Mišel Jakšić te predsjednica i članovi Uprave Komunalca Nataša TetecDubravka Horvat i Goran Međurečan.

Radi se o velikoj investiciji Komunalca u obnovljive izvore energije, pri čemu se na godišnjoj razini očekuje ušteda od minimalno 150 tisuća kuna.

– Na krovu bazena postavljeno je 765 solarnih panela sa 60 ćelija, koje će godišnje moći proizvesti oko 180 tisuća kilovat sati električne energije. Sama investicija ima vrijednost oko 750 tisuća kuna, a povrat investicije očekuje se za manje od pet godina- rekla je u uvodu  Nataša Tetec, predsjednica Uprave Komunalca nakon čega je prikazan kratki promo film o Zelenoj Koprivnici.

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća, vijećnik Hrvoje Petrić predložio je da se grad Koprivnica kandidira za europsku zelenu prijestolnicu, što dosadašnji projekti i ulaganja u obnovljive izvore kazuju kako Koprivnica upravo ide u pravom smjeru.

-Nakon uspješnog restrukturiranja, prilagodbe određenim europskim uvjetima, Komunalac je danas stabilna i snažna tvrtka s odličnim financijskim potencijalom i potencijalom za daljnji razvoj poslovanja. Najvažnije je da restrukturiranje nije bilo zamišljeno da zaustavimo projekte i investicije. Cijelo smo vrijeme imali koncepciju da radimo u dva smjera. S jedne strane investicije i razvoj, a s druge strane restrukturiranje. Radi se o istom konceptu kojeg smo radili u gradskoj upravi s pročelnikom za financije Zdravkom Punčikarom. Ono što nas čeka govori o novoj redizajniranoj orijentaciji Komunalca koja teži prema održivosti, zelenoj energiji –  istaknuo je Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice te dodao kako se Komunalac nalazi u društvu pet najboljih tvrtki za razvrstavanje otpada u Republici Hrvatskoj.

Dodao je kako projekt solarne elektrane pokazuje da je Koprivnica spremna raditi inovativne i nove stvari na održiv način.

-Siguran sam da će se odraziti i financijski jer svi znamo da su bazeni i dvorane društveni nadstandard koji puno znači našim mališanima, sportašima i rekreativcima, no teško je očekivati plus – rekao je gradonačelnik Jakšić te je uz novu sunčanu fotonaponsku elektranu predstavio i ostale projekte koji nam daju status „Zelene Koprivnice“.

-Otvorili smo novo reciklažno dvorište, spremna je građevinska dozvola za kompostište, aplicirali smo na natječaj za nove kamione, vodimo razgovore da vidimo možemo li naći smisao i svrhu projekta klasične sortirnice. Tu su i eko vrtovi te se zajedno s voditeljem Ivanom Funtekom, Komunalcem  i naravno građanima spremamo u novi projekt eko vrtova na uređenim parcelama oko naših bazena-  zaključio je gradonačelnik.

„Zelena Koprivnica“ projektom solarne fotonaponske elektrane samo širi i najavljuje uskoro nove projekte koji će u budućnosti zahvatiti i ostale gradske objekte.

Facebook Comments