zene u policiji

Predstavljena knjiga “Žene u policiji”: Žene još podzastupljene

Na Dan žena u Ravnateljstvu policije predstavljen je istraživački rad „Žene u policiji – Rodni aspekti policijske praske u Republici u Hrvatskoj“ u kojem autorica, djelatnica MUP-a Iva Balgač upozorava da su žene unatoč porastu udjela u policiji još podzastupljene, te donosi preporuke kako u području rodne osjetljivosti unaprijediti taj dominantno muški sustav.

Rad policijske službenice za međunarodnu vezu, koja je dosad objavila više stručnih radova, po riječima recenzentice Irene Cajner Mraović prvi put na sustavan i egzaktan način otvara temu rodne osjetljivosti policijske prakse u Hrvatskoj, kao i pitanje statusa žena u hrvatskoj policiji.

Žene donose brojne koristi policijskom sustavu jer su istraživanja pokazala da su obrazovanije, imaju bolje komunikacijske vještine, opreznije su i u konačnici pozitivno utječu na muškarce. Žene bi trebalo bolje integrirati u sustav i jer se građani manje žale na postupanja žena, veći broj žena poboljšava ugled policije, a policajci s policajkama u ophodnji su manje agresivni.

No, istraživanje koje je provela autorica pokazalo je da na žene u policiji drugačije nego na muškarce gledaju upravo muškarci u policiji, posebno starije kolege i rukovoditelji. Gotovo sve ispitanice smatraju da je prisutno izravno i prekriveno izražavanje negativnih stavova od tračeva i protežiranja muškaraca do omalovažavanja u komunikaciji i nemogućnosti napredovanja.

Negativne stavove muških kolega žene tumače tradicionalno-konzervativnim razmišljanjem, strahom od konkurencije, time što često same sebe stavljanju u podređeni položaj i manje su zastupljene.

Knjiga će po riječima državne tajnice u MUP-u Lidije Pelivan Stipetić doprinijeti povećanju svijesti o ravnopravnosti općenito, a posebno ravnopravnosti u policiji koja je tradicionalno muško zanimanje.

Autorica upozorava da se broj žena u policijskim organizacijama povećao ali da su žene još podzastupljene, te da je bez obzira na pozitivne iskorake ujednačenog i ravnopravnog radnog okruženja, policija još dominantno muški sustav.

Upozorava također na slabosti u provođenju institucionalne politike u području ravnopravnosti spolova, ali i predlaže kako policijsku praksu učiniti rodno osjetljivijom, rekla je Pelivan Stipetić.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić smatra taj rad dobrom startnom pozicijom za daljnja istraživanja, prvenstveno za istraživanje elita koje upravljaju tim sustavom.

Rekla je da se slaže s izazovima koji su potvrđeni kroz istraživanje o samoprocijeni rodne osjetljivosti, a riječ je o usklađivanju prekovremenog rada i noćnih smjena s obiteljskim životom ili povratka u službu nakon ostvarivanja majčinstva, što je jedan od krucijalnih problema žena na tržištu rada.

Nazočnima na predstavljanu obratila se i načelnica primorsko goranske policije Senka Šubat, a događaju su uz autoricu bili predstavnici i predstavnice ministarstava i vladinih ureda, saborske zastupnice, visoki policijski dužnosnici, policijski časnici iz drugih zemalja, a među uzvanicima bila je i prva hrvatska generalica Gordana Garašić.

U MUP-u je 3618 žena policajaca, što čini 17,8 posto ukupnog broja policijskih službenika, ali je samo 438 žena na vodećim položajima.

(Hina)

fah

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

Zarko Basic/PIXSELL

VIDEO 13. Međunarodna smotra folklora “Ivanje u Čiču”

U Čiču je u subotu održana 13.  Međunarodna smotra folklora “Ivanje u Čiču”. Posjetitelji su …

marcela gudic

KADETSKO PRVENSTVO HRVATSKE U ATLETICI Marcela Gudić osvojila broncu!

Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u atletici za mlađe i starije kadete i kadetkinje održano je u …