Publistička knjiga “Nesigurni”, autorice Ivane Dragičević, predstavljena je u utorak navečer u zagrebačkoj Laubi, s porukom važnosti solidarnosti i društvenih odnosa u vremenu nejednakosti i nesigurnosti izazvanih pandemijom, ratovima i klimatskim promjenama.

Knjiga je podnaslovljena kao “Self-help za današnji svijet”, a autorica ističe da je riječ o priručniku za humanizam, ljudskost i solidarnost bez kojih, poručuje, ne može biti ni sigurnosti.

Predstavljanje knjige izazvalo je veliko zanimanje, u Laubu je stigao i predsjednik Zoran Milanović sa suprugom, zagrebački i pulski gradonačelnici, te brojne poznate osobe iz svijeta politike i medija.

Knjiga “Nesigurni“ naslanja se na autoričin prvijenac “Nejednaki“, a u obje knjige dominiraju gorući problemi današnjice. Tako u novoj knjizi povezuje svjedočenja običnih ljudi i svjetskih lidera s okolnostima koje nas vode od Lampeduse do Mariupolja, od Petrinje do berlinskog Reichstaga.

Autorica se u pričama iz osobnog rakursa bavi fundamentalnim pitanjima od zelene ekonomije, klimatskih promjena, digitalne tranzicije, ratova i migracija pa do potresa, poplava i ostalih prirodnih katastrofa.

Osim autorice, o knjizi su govorili novinari Boštjan Videmšek i Irena Frlan Gašparović, profesorice Antonija Petrčušić i Marijana Grbeša-Zenzerović, te fotograf Marko Drobnjaković.

“Ovo je literarno novinarstvo koje se s lakoćom čita i razumije, a otkriva veliko autoričino znanje”, ustvrdila je Petrčušić, dok je Drobnjaković istaknuo empatiju koja , po njegovim riječima, “curi iz ove knjige”.

Irena Frlan Gašparović također je naglasila autoričinu empatičnost, ali i znatiželju i kritičnost kao ključne kvalitete dobrog novinara koji postavlja neugodna pitanja na koja nema jednostavnih odgovora.

“Ivana Dragičević primjer je novinarke kakvu neće moći zamijeniti nikakva umjetna inteligencija”, istaknula je Frlan Gašparović.

Knjiga “Nesigurni” hvata se u koštac s gorućim problemima današnjice nakon što je pandemija promijenila svijet, postavlja pitanja koliko su nam bitni zdravlje, opskrba hranom, demokratske institucije, država, Internet te kako je to sve povezano s globalnim procesima i konceptom sigurnosti.

Ivana Dragičević novinarka je koja od 2014. radi kao izvršna producentica na N1 televiziji. Nakon studiranja na Filozofskom fakultetu, novinarsku karijeru započela je 1996. na tadašnjoj TV Mreži., a od 1999. do 2014. radila je na Hrvatskoj televiziji u redakciji vanjske politike kao dopisnica i urednica te voditeljica magazina “Horizonti“.

Knjigu „Nesigurni“ objavila je izdavačka kuća Ljevak.