Predstavljen zbornik “Život biraj – Elige vitam!“ u čast biskupa Valentina Pozaića

24. lipnja 2021. Autor: prigorski.hr Vjera Predstavljen zbornik “Život biraj – Elige vitam!“ u čast biskupa Valentina Pozaića


Zbornik “Život biraj – Elige vitam”, objavljen u čast biskupa Valentina Pozaića u povodu njegova 75. rođendana, svjedoči i o tomu da se mons. Pozaić među prvim teolozima u Hrvatskoj bavio ekološkom problematikom i još 1991. uredio knjigu posvećenu toj tematici.

Riječ je o prvoj knjizi u nizu “Bioetika” pod naslovom “Znanstveno-etičko-teološki upiti i obzori”. Koliko je to tada bila napredna ideja za Katoličku crkvu i teologiju potvrđuje socijalna enciklika pape Franje “Laudato si” iz 2015. koja se posljednjih godina prometnula u socijalno-etički i duhovni kompas našega vremena, istaknuo je na predstavljanju zbornika profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Baloban, a u četvrtak priopćio Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Predstavljanje je priređeno u srijedu na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu gdje su okupljene pozdravili urednici zbornika profesori – Pero Vidović s Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove u Zagrebu, Ivan Antunović, voditelj Teološkoga studija afiliranoga Papinskomu sveučilištu Gregorijana u Rimu i Ivan Koprek, dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Uz Stjepana Baloban, zbornik je putem Zoom platforme predstavio i profesor Zdenko Dundović, pročelnik Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru. Zbornik je u čast pomoćnom zagrebačkom biskupu u miru objavio Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove.

Pet cjelina na 615 stranica, prilozi 33 autora

Zbornik je podijeljen u pet cjelina i na 615 stranica donosi priloge trideset i troje autora na kojima se, kako je istaknuto, može iščitati da je biskup Pozaić obnašao mnoge odgovorne dužnosti u Hrvatskoj provinciji Družbe Isusove i domaćoj Crkvi, radio razne poslove, a na nekim je područjima bio i pionir.

Tako je, rečeno je, ubrzo nakon što je 1984. doktorirao na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu, disertacijom o eutanaziji, u Hrvatskoj 1986. osnovao Institut za bioetiku, prvi na prostoru jugoistočne Europe. Također, 1991. potaknuo je i osnivanje Hrvatskoga katoličkog liječničkoga društva, čiji je duhovni asistent i sada.

Profesor Marko Trogrlić istaknuo je pak da je biskup Pozaić ostavio traga u mnogim životima, osobito studenata, a njegova predavanja spontano su poticala na zauzimanje stava, na načelnost, ali je znao gajiti ljudsku blizinu, duboka prijateljstva, i iskreno suosjećanje.

Život je neprocjenjivi dar

Biskup Pozaić je zahvalio svima uključenima u stvaranje zbornika i okupljenima na svečanosti rekavši da je “život dar, neizrecivi i neprocjenjivi dar u vremenu za vječnost”.

Istaknuo je da je život vrednota s kojom se ne može usporediti nijedna iz svijeta ovozemaljskih vrijednosti i u svijetu vrednota zauzima časno mjesto.

“Život je preduvjet za sve ostale vrednote i vrijednosti. Dosljedno, životu dugujemo posebno poštovanje, brigu i ljubav”, smatra biskup Pozaić.

Podsjetio je da je naslov zbornika i njegovo biskupsko geslo koje se nalazi u Božjoj Riječi upućenoj čovjeku u Knjizi Ponovljenoga zakona.

“Na čovjeku je da bira sadašnjost i vječnost. Neka nas kroz te izbore prati Marija, Majka Isusova, Majka dobroga savjeta i Majka života. Ovaj zbornik golem je dar, jer posvećen je golemome daru, daru života”, poručio je biskup Pozaić.

U znanstvenom radu biskup Pozaić osobito se istaknuo na području bioetike, a istraživao je i usavršavao se i na “Joseph and Rose Kennedy Institute of Ethics” u Washingtonu, “Linacre Centre for Health Care Ethics” u Londonu, te na “Instituto Borja de Bioetica” u Barceloni.

Objavio je više znanstvenih članaka u stručnim časopisima, a autor je i više knjiga s područja moralne teologije. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je pomoćnim biskupom Nadbiskupa zagrebačkoga, 2. veljače 2005., a za biskupa je zaređen u zagrebačkoj katedrali na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka 2005.

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj objavila je 13. svibnja 2017. priopćenje da je Sveti Otac Franjo prihvatio ostavku na službi pomoćnoga biskupa Zagrebačke nadbiskupije mons. Valentina Pozaića zbog zdravstvenih razloga.

(Hina)

Facebook Comments