U Varaždinu će se 17. i 18. lipnja održati  8. Festival varaždinskih dvorišta, manifestacija koja posjetiteljima omogućuje da zavire u  privatna dvorišta javnosti često nedostupna, a ovoga će puta svoja vrata otvoriti rekordnih 16 dvorišta.

Direktorica Turističkog ureda grada Varaždina Jelena Toth naglasila je da je Festival pokrenut kako bi se obogatila turistička događanja u povijesnoj gradskoj jezgri, ali i povećao turistički promet u centru grada, odnosno broj dolazaka turista.

„Ove godine 17. i 18. lipnja imamo rekordnih 16 varaždinskih dvorišta koja otvaraju svoja vrata, a tri su nova dvorišta – Franjevačko, dvorište Glazbene škole i Elephant dvorište. Program je ove godine najraznovrsniji, najšareniji i najbogatiji dosad”, kazala je Toth.

Voditeljica projekta Smiljana Mlakar naglasila je da je ideja Festivala da se Varaždin predstavi u svoj svojoj ljepoti, širini, različitosti i atraktivnosti.

„Potrudili smo se da program bude prava tržišna konkurentnost i posebnost koju Varaždin nudi”, izjavila je Mlakar.

Predstavljanje programa Festivala upriličeno je u jednom od dvorišta koja će otvoriti vrata Varaždincima i gostima, u dvorištu Prikratki.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je da se u tom dvorištu može vidjeti tisuće rukotvorina izrađenih od metala.

„Pozivam naše sugrađane da dođu jer ni oni nemaju priliku vidjeti sva ova dvorišta koja nisu otvorena tijekom godine, a posebno pozivam ljude iz drugih krajeva. Očekujemo goste iz Slovenije, Mađarske, ostalih dijelova Hrvatske i Zagreba”, rekao je Bosilj.

Istaknuo je da Festival varaždinskih dvorišta  postaje već prepoznatljiv turistički brend grada, ‘gotovo u rangu Špancirfesta’.

„To je jedna od ključnih priredbi u ovome ljetu do Špancirfesta. Posebno sam zadovoljan što će biti otvoreno i Franjevačko dvorište, što je velika atrakcija, da građani vide da u centru grada postoje prekrasni vrtovi i to će biti nešto sasvim novo i za naše sugrađane”, rekao je Bosilj.