Program 49. Osorskih glazbenih večeri, festivala komorne glazbe u cijelosti posvećena hrvatskim autorima koji će se održati od 16. srpnja do 20. kolovoza, predstavljen je u četvrtak u Ministarstvu kulture i medija u Zagrebu u nazočnosti nasljednika utemeljitelja Daniela Marušića.

Program je posebno usmjeren na velike obljetnice kao što su 500. obljetnica smrti Marka Marulića, 250. godina rođenja Luke Sorkočevića, zatim 110. obljetnica rođenja Ive Mačeka, Stjepana Šuleka i Natka Devčića te 100. obljetnica Milka Kelemena.

Nastupit će više od 850 glazbenika iz 10 zemalja i oni će na svim koncertima bez iznimke izvoditi djela hrvatskih skladatelja, što je zapravo osnovna misija i vizija samih Osorskih glazbenih večeri, kazala je ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija Nevenka Tudor Perković.

Umjetnički ravnatelj Osorskih glazbenih večeri Marin Kaporelo kazao je da će nakon podizanja festivalske zastave u osorskoj katedrali biti izvedeno 16 koncerata, od kojih šest hrvatskih praizvedbi te da program obilježava šest obljetničara i šest popratnih događaja.

Program počinje 16. srpnja koncertom The King’s Singersa posvećenim Marku Marulićevu po temi njegova opisa sudnjeg dana, a završava 20. kolovoza renesansnom dramom “Hekuba, kraljica Troje” prema tekstovima Lodovica Dolcea i Marina Držića u izvedbi ansambla Dialogos i Katarine Livljanić, te Kandatura i Joška Čelate.

Predsjednik Udruge Osorske glazbene večeri Lovro Marušić izrazio je zadovoljstvo da udruga može biti podrška festivalu i kazao kako je nagradu stručnog žirija udruge za 2023. godina dobila praizvedba djela Srećka Bradića koje je izvela Monika Leskovar i Festivalski oktet violončela.