Gradonačelnik Križevaca, Mario Rajn uz prisustvo zamjenika gradonačelnika Danijela Šaška,  pročelnika Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam, Sandra Novosela te direktoricu Turističke zajednice Križevci, Olinku Gjigaš i predsjednicu Udruge kineziologa Križevci, Marjanu Fržović, predstavio je u utorak program ovogodišnjeg Adventa u Križevcima.

– Šestu godinu zaredom Advent u Križevcima svim građankama i građanima mami osmijeh na lice i nudi priliku da se dodatno druže pa makar i na hladnijem vremenu. Ove godine odazvalo se znatno više pokrovitelja i sponzora i na tome im zahvaljujem jer značajno podupiru cijelo događanje – kazao je uvodno gradonačelnik.

press-advernt-07

Dodao je kako će se ove godine više od 40 skupina iz križevačkih vrtića i škola pridružiti u manifestaciji.

– Pozivam sve da od 2. prosinca poprate brojne sadržaje, s tim da već ovoga petka krećemo s otvaranjem klizališta i još jednom od srca zahvaljujem svima koji su sudjelovali u stvaranju ovog programa – zaključio je.

press-advernt-09

Danijel Šaško, kao predsjednik organizacijskog odbora napomenuo je neke od izvođača koji će ove godine zabavljati posjetitelje.

– Očekuju nas nastupi Roberta Marekovića i Swingersa, Ognja, Kids from the sky te na sam doček Nove tamburaši Zlatni vez. Cijena ulaznica i ove godine će biti 10 kuna koliko će koštati i najam klizaljki, a radno vrijeme bit će od 10 do 22 sata. Ove godine imamo situaciju da je svjetsko prvenstvo u ovim terminima pa ćemo imati organizirano gledanje utakmica – objasnio je.

 

Napomenuo je i novitet koji se tiče ugostitelja. Naime, zabranili su korištenje jednokratnih čaša za pića.

– Čaše će se kaucirati i bit će depozit pa ćete ih moći uzeti, koristiti i potom vratiti te dobiti novac za njih. Time ćemo izbjeći oko 50.000 čaša koje završe u otpadu i u pravilu nisu reciklabilne. Imat ćemo i promociju Vinske ceste, dok će samo otvorenje Adventa biti u petka u 18 sati kada će i klizanje biti besplatno, dok će nastupiti polaznici Glazbene škole Alberta Štrige te Roberta Marekovića i Swingersa – istaknuo je.

press-advernt-11

Olinka Gjigaš naglasila je održavanje Božićnog sajma koji će se također otvoriti u petak, i to već ujutro na kojem će biti 20 izlagača na Nemčićevom trgu.

– Odvijat će se i mnogobrojni programi poput Djeda Mraza, baka pričalica, tržnica Vinske ceste pa pozivamo sve da se pridruže programima koji su svakoga dana i koji će oživjeti središte Križevaca na sljedećih pet tjedana – kazala je.

press-advernt-16

Sandro Novosel poručio je kako mu je posebno drago što će i ove godine središtem grada proći ‘rijeka maskiranih trkačica i trkača’, aludirajući na Križevačku adventsku utrku koja je lani bila održana po prvi puta, a nastavlja se i ove godine.

– Vrlo je važno reći da je to prva križevačka utrka takvog tipa koja se odvija po noći, a najvažnije je da će se sav prikupljeni prihod od kotizacija donirati u humanitarne svrhe. Broj sudionika bit će ograničen na oko 120, duljina staze bit će 2,2 kilometara, a počinje 18. prosinca u 18.30 sati – objasnio je.

press-advernt-18

Marjana Fržović najavila je školu klizanja za odrasle te Sajam skijaške odjeće i obuće.

– Srijedom i petkom od 22 do 23 će biti škola klizanja za odrasle koju će voditi Marjana Marinić i imat ćemo u subotu Sajam skijaške odjeće i obuće koji će se održati od 9 do 13 sati tako da svi zainteresirani koji žele zamijeniti djeci skije ili odjeću možda nađu nešto – rekla je.