Hrvatski svjetski kongres predstavlja knjigu Antuna Derežanina Tunje Rat i mir – jedan život tri režima u ponedjeljak 27. lipnja 2022. u 19 sati u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” Križevci.

Promociju organiziraju Povijesno društvo Križevci i Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci. Knjigu će predstaviti Ivan Petrović, dr. sc. Đuro Škvorc i Stipo Pilić, a moći će se nabaviti po promotivnoj cijeni.

Knjiga Rat vremenski obuhvaća razdoblje od Antunovog završetka gimnazije 1939. do pred kraj 1945. koji završava u Kovinu na Dunavu, Banat, Vojvodina i Srbija. Dijelom knjiga ide i do 50-ih godina prošlog stoljeća, ali najvećim dijelom sadržaj je usmjeren na tih šest godina Drugoga svjetskog rata.

Autor je u tom vremenu prošao više dramatičnih faza svoga života kojima su kulminacija i završetak bili “Križni put”. Njegovim krajem i oslobođenjem još nisu bile gotove sve muke života, ali jesu one najteže, kako ih autor promatra iz 1984., 40-tak godina poslije svih tih događaja. Autor zapravo želi reći kako je u životu često teško razlikovati rat i mir, te kako je često u miru veći rat nego u ratu. U knjizi također spominje i dio života proveden u Križevcima.