Sveti Jacopone da Todi, mistični franjevac iz 13. stoljeća, u svojim je ekstazama znao žonglirati i izvoditi akrobacije pred Bogorodičinim oltarom. Tako ga prozvaše ‘Žonglerom naše Gospe’. Iako je njegova ekstravagantna veneracija izazvala podozrivost među subraćom, njegovo je ponašanje u kontekstu srednjeg vijeka više tipično nego iznimno.

Svijet u kojem su žongleri i akrobati prisutni u svakom okruženju, dvorskom, uličnom, na svadbama, svetkovinama, pa čak i na bojnom polju, gdje je dvorska luda često najutjecajniji dvoranin, blizak kralju i katalizator svih pojedinačnih molbi, svijet je u kojem se u teatru u interludijima Gospina plača scenom kotrljaju pajaci i akrobati, taj svijet živi i danas, getoiziran, doduše, pod šatorima cirkusa, koji i sami u općoj medijskoj globalizaciji proživljavaju teške dane.

Kao strastvenog medievalistu, tim me više razveselio posjet žonglerskoj grupi koja već tjednima marljivo trenira i uči u prostoru Kluba kulture, a u organizaciji Udruge K.V.A.R.K. Okuplja se ovdje sve homogenija, ali i sve šira grupica različitih uzrasta od predškolaraca pa sve do polaznika ozbiljnijih godina. I djeluju kao uigran tim u kojem ovakve razlike nimalo ne smetaju. Naprotiv, obogaćuju.

Između žonglerskih točki, na čas smo uspjeli izdvojiti Sašu Lončarića, direktora Udruge, i pitati ga o ovoj zanimljivoj inicijativi.

jongleri

– Iz neformalne inicijative koje je krenula od Dijane, Ive i mene nastala je ideja za prvu križevačku žonglersku skupinu. Sa treninzima smo krenuli u rujnu, i u ožujku ćemo proslaviti svojih prvih 6 mjeseci rada. Kako to već ide u pauzama između treninga dosta smo komunicirali, filozofirali, bacali ideje tako da je i nastala ideja da osnujemo KUFER. KUFER je skraćeni naziv za Križevački ulični festival, edukaciju i razbibrigu. Kao što i samo ime govori, lako je zaključiti da će KUFER pored edukacije, radionica i vlastite umjetničke produkcije organizirati i ulični festival. Prvi križevački ulični festival krenuti će već ove godine u lipnju kada se nadam da ćemo imati premijeru naše prve predstave.

Trenutno KUFER ima probe u Klubu kulture te je novi projekt udruge K.V.A.R.K. Financirani smo preko Klubova mladih koje financira Ministarstvo za demografiju obitelj mlade i socijalnu politiku čijim smo sredstvima kupili osnovnu opremu. Dio stare opreme naslijedili smo od prijašnje žonglerske skupine koja je postojala u udruzi K.V.A.R.K. i u kojoj sam osobno bio aktivan. Planiramo u budućnosti organizirati radionice i za širu populaciju građana, raditi performanse i predstave na raznim manifestacijama u gradu i šire, zabavljati djecu na rođendanima i slično, tako da će i to biti jedan od oblika financiranja. Financiranje sada i nije toliko važno jer nam je najbitnije da treniramo i bezbrižno razvijamo vještine žongliranja i akrobacije – rekao je Saša Lončarić.

Pitali smo malo o treninzima jednuu od trenerica Ivu Tkalec. – Saša, Dijana i ja smo podijelili neke ideje o tome što bi mogli pružiti mladima u ovom gradu, a da još toga nema. Tako smo došli na ideju žongliranja i raznih akrobacija vezanih za to. Sve je počelo kao samo ideja i hobi, a s vremenom postao aktualni projekt u koji svi ulažemo jednako truda i volje.

Za sad nas ima sveukupno dvanaest (četvero odraslih i osmero djece, podjednako dječaci i djevojčice), no svakim danom nas je i sve više. Nalazimo se tri puta tjedno; utorkom, srijedom i nedjeljom od 17 do 19 sati. Uživamo u ostvarivanju ovog projekta, djeca jako brzo uče i svima je zabavno – kazala je Iva Tkalec.

jongleri

Na treningu bila je i druga trenerica, Dijana Čeh. – Od samog početka prikupili smo se u velikom broju što znaci da itekako postoji interes za kreativne radionice poput ovih te nam je iznimno drago da smo se odlučili bas za radionice žongliranja. Zasad od nešto starijih tu smo Saša, Iva, Antonija i ja, a djece je svaki dan sve više, iako tek sada službeno krećemo sa objavama radionica. Nadodala bih da povremeno i roditelji djece koja dolaze na žongliranje ostaju sa nama i uče trikove sto nam pokazuje da su ovakve radionice zanimljive različitim dobnim skupinama.

Nedavno smo nabavili novu opremu koja je zaista raznovrsna, na raspolaganju vam je žongliranje običnim lopticama, svjetlećim lopticama, kolutovima, čunjevima, poama, trakama, svilenim maramama, hulahopovima, diabolom i svjetlećim tanjurom, a za one “savitljivije” imamo i akrobacije. Vjerujem da će se naći nešto za svakoga!

jongleri

Radionice potiču kreativnost djece, razvijaju samopouzdanje, poboljšavaju koordinaciju, odvraćaju nam misli od svakodnevnih obaveza te nas usmjeravaju da svoju kreativnost i energiju prenesemo u nešto pozitivno kao sto su ulični performansi, a da se istovremeno dobro zabavimo.
Ako vas privlači zabavni i mistični ugođaj žonglera, komedijaša i akrobata, koji oživljavaju ovaj šareni svijet, ako mislite da u sebi možete na tren oživjeti klauna, dvorsku ludu ili Džokera (naravno ne onog iz filmova o Batmanu), dođite i pridružite se ovoj pitoresknoj skupini . poručila je Dijana Čeh.

Prenosimo vam dio ugođaja s treninga, slobodno se naluknite!

jongleri1 jongleri2 jongleri3 jongleri4 jongleri5 jongleri8 jongleri9 jongleri10jongleri11 jongleri13 jongleri14 jongleri15 jongleri16 jongleri17 jongleri18 jongleri19

Zdenko Balog/prigorski.hr

foto: Zdenko Balog