Predstava “Čekajući Oresta” Lade Kaštelan, po motivima Sofoklove Elektre, u izvedbi glumaca HNK Varaždin i gostujuće Nine Violić biti će premijerno izvedena u petak, 28. lipnja, na rimskom nalazištu Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama.

Najavljena izvedba “Čekajući Oresta” na inovativan i posve drugačiji donosi priču u kojoj se svatko može prepoznati, istaknuto je na konferenciji za novinare u petak, na istom mjestu gdje će za tjedan dana biti održana premijera.

Redateljica predstave je Livija Pandur a dramaturgiju potpisuje Lada Kaštelan. U ulozi Klitemnestre nastupa Nina Violić dok je u ulozi Elektre Dea Presečki. Uz njih, u glumačkom ansamblu su Filip i Nikša Eldan, Beti Lučić te Elizabeta Brodić.

Za arheološke iskopine u Varaždinskim Toplicama lokalitet na kojima će biti izvedena predstava, intendantica varaždinskog HNK-a, Senka Bulić kaže da se radi o magičnoj lokaciji koja odiše snažnom energijom što se odrazilo na glumački ansmabl ali i sve sudionike u predstavi.

“Cijela autorska ekipa je izvanredna i produkcija je na jako visokom nivou. Same intervencije u prostor su bile minimalističke te je upravo taj minimalizam najbolji ako se zna svoj posao”, kazala je Bulić.

Napomenula je kako je ansambl sastavljen od odličnih glumica a što se tiče Nine Violić, naglasila je Bulić, nestrpljivo se očekuje njen nastup na sceni i premijeri idućeg petka.

Nina Violić kazala je kako je jako malo napisano i snimljeno o odnosu majke i kćeri koji je u središtu predstave “Čekajući Oresta”.

“Taj odnos je zapostavljen i on je tek u zadnjih 50 godina počeo izlaziti snažnije u javnost. Zato sam sretna što sam dio ove predstave. Taj odnos duboko u sebi je kompetitivan. Ujedno je i nježan i opasan. Rijetko kada sam u životu imala tekst koji mi je ponudio sve. Ovo je taj tekst”, zaključila je Violić.

Nakon premijere 28. lipnja predstava će gostovati u Dubrovniku i Rijeci.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Dragica Ratković zahvalila je intendantici što je prepoznala taj jedinstveni lokalitet, dodavši kako se radi o početku suradnje koja će se svakako nastaviti dalje.