­čľ╝´ŞĆ Predsjedni┼ítvo i Zapovjedni┼ítvo VZ Koprivni─Źko-kri┼żeva─Źke ┼żupanije nije prihvatilo predlo┼żeni rebalans prora─Źuna

21. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno ­čľ╝´ŞĆ Predsjedni┼ítvo i Zapovjedni┼ítvo VZ Koprivni─Źko-kri┼żeva─Źke ┼żupanije nije prihvatilo predlo┼żeni rebalans prora─Źuna


U srijedu nave─Źer u prostoru JVP Kri┼żevci odr┼żana je zajedni─Źka sjednica Predsjedni┼ítva, Zapovjedni┼ítva i Nadzornog odbora Vatrogasne zajednice Koprivni─Źko-kri┼żeva─Źke ┼żupanije, a kojom su predsjedali zapovjednik Zvonimir Habijan i ovla┼ítenik predsjednika Branko Vucikoja.

Bila je to iznimno dinami─Źna sjednica s mno┼ítvom razmi┼íljanja i prigovora, napose prema vlasti u Koprivni─Źko-kri┼żeva─Źkoj ┼żupaniji.

Nakon ┼íto su usvojene uvodne tehni─Źke to─Źke, najvi┼íe rasprave povelo se oko aktivnosti dobrovoljnih vatrogasaca kao i o rebalansu prora─Źuna, prema kojemu se VZ ┼żupanije smanjuje za gotovo 300.000 kuna.

Konstatirano je kao su u vrijeme najve─çe krize uzrokovane koronavirusom dobrovoljni vatrogasci bili tehni─Źka podr┼íka policiji, a i nemalo puta su bili izlo┼żeni raznim napadima i uvredama od strane gra─Ĺana. Zapovjednik Habijan konstatirao je kako na podru─Źju ┼żupanije u periodu od 1. sije─Źnja do 30. travnja bilo 83 po┼żarnih intervencija, 99 tehni─Źkih intervencija te 32 intervencije iz usluge.

Ivan Golubi─ç, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Koprivnice, konstatirao je kako je pojavom koronavirusa zapovjednik VZ┼Ż nestao iz Sto┼żera civilne za┼ítite, a vatrogasci su kao takvi operativna snaga civilne za┼ítite.

Zapovjedniku Habijanu je spo─Źitnuta i nedovoljna edukacija, a na ┼íto je on odgovorio kako je sve bilo detaljno razra─Ĺeno preko videa i materijala koji su poslani bili dovoljni.

Na sjednici je izra┼żeno nezadovoljstvo ┼íto nema ni jednog predstavnika ┼Żupanijske uprave na sastanku. Vi┼íe puta je istaknuto kako je tra┼żen termin koji odgovara ┼Żupaniji, ali odgovora do danas nije bilo.

Kritika je iznesena i na rad ┼Żupanijskog sto┼żera civilne za┼ítite, te je istaknuto kako nije dovoljno valorizirao niti istaknuo va┼żnost rada dobrovoljnih vatrogasaca.

Slu┼żbeni izvjestitelj Zajednice Kre┼íimir Juratovi─ç apelirao je na sve organizacije da redovito ┼íalju svoje aktivnosti kako bi ih on dalje transferirao te pohvalio portale kako redovito prenose izvje┼ítaje, ali uputio i kritiku kako ┼żupanijski web ne objavljuje njihova priop─çenja ve─ç samo ono kada su prisutni ┼żupan, zamjenici i ostali iz Uprave.

Kod rasprave o rebalansu prora─Źuna, a prema kojem se prora─Źun Zajednice smanjuje za spomenutih 300 tisu─ça kuna, ┼żupanijski dobrovoljni vatrogasci su izrazili veliku gor─Źinu takvim prijedlogom te postavili pitanje jesu li se smanjili i prihodi za politi─Źke stranke.

┼Żupanijski vije─çnik i ujedno┬ázapovjednik op─çinske Vatrogasne zajednice Gornja Rijeka Ivica Srbljinovi─ç konstatirao je kako su politi─Źkim strankama smanjena sredstva za 50 posto, ali i da, kao vije─çnik, ima spoznaje da ─çe se predlo┼żeni gubitak nadoknaditi na kraju godinu. Smatra da svoje aktivnosti na razini ┼żupanije vatrogasci nisu dovoljno prezentirali, ali i da je sklon, ako bude potrebno i sudjelovati u prosvjedu.

S druge pak strane Ivan Golubi─ç je pozvao da bi bilo najbolje da ─Źlanovi Izvr┼ínog odbora podnesu ostavke jer ne mogu braniti gubitak od 300 tisu─ça kuna.

Zapovjednik Habijan kazao je kako je stavljen pred gotov ─Źin i da je spreman podnijeti ostavku zajedno sa ─Źlanovima Izvr┼ínog odbora.

Tako─Ĺer je istaknuto da vatrogasci nisu tro┼íak, nego investicija, dok┬á ┼żupana Korena ne smatraju izravno odgovorim ve─ç da ima oko sebe suradnike koji nemaju sluha za vatrogastvo.

 

Vije─çnik Srbljinovi─ç kazao je kako ─çe se, koliko je u njegovoj mo─çi, boriti za vra─çanje sredstava, jer on na zvuk sirene, kao i mnogi drugi, ostavlja svoj posao i odlazi u spa┼íavanje drugih i tu─Ĺe imovine.

Na kraju ─Źlanovi Predsjedni┼ítva jednoglasno su odbili predlo┼żeni rebalans prora─Źuna.

 

Facebook Comments