Hrvatski predsjednik Zoran Milanović otvorio je u četvrtak u Puli Dane arhitekata 8.0, stručni skupa u organizaciji Hrvatske komore arhitekata i Udruženja hrvatskih arhitekata, poručivši da sami odlučujemo o tome kako ćemo sačuvati svoj prostor i provesti obnovu.

“Uvijek sam s respektom i strahopoštovanjem gledao na profesiju arhitekta kao umjetničku i inženjersku profesiju. Kad sam bio premijer proveli smo ‘zloglasnu’ legalizaciju bespravne gradnje, no i dan danas imam dilema oko tog čina, premda je bio nužan nakon toliko godina”, napomenuo je Milanović.

“Kada danas, deset godina kasnije, slušamo o problemima bespravne gradnje, ne vidim kako bi se kroz decentralizaciju i spuštanje nadležnosti jedinicama lokalne samouprave taj problem mogao riješiti. To je pitanje represije”, rekao je, naglasivši kako su upravo ljudi, u ovom slučaju arhitekti, a tek onda prostor naši najveći resursi.

Pozvao je i da se Dom hrvatskih branitelja u Puli, u kojem se održavaju Dani arhitekata, zaštiti kao državna nekretnina te tako pošalje poruka o važnosti očuvanja kulturne baštine u državi.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić kazao je u pozdravnom govoru da je briga za prostor, uz ljude, najvažniji hrvatski resurs te ga Ministarstvo zajedno s arhitektima namjerava sačuvati.

Govoreći o obnovi, Bačić je istaknuo važnost stambenih politika, digitalizacije usluga i zakonske izmjene vezane uz prostorno uređenje. U tom smislu, zahvalio se Hrvatskoj komori arhitekata na predloženih deset točaka za novi sustav prostornog uređenja, kao polazište za novi zakon o prostornom uređenju.

Predsjednica Komore Rajka Bunjevac rekla je da arhitektonska struka može i treba pomoći u ostvarenju ravnoteže između ekonomskog razvoja, socijalne pravde i zaštite okoliša. Arhitektonski projekti stavljaju javni interes za unapređenjem i očuvanjem hrvatskog nacionalnog prostora na važno mjesto, kako bi dobro upravljanje prostorom, očuvanje prirodnih resursa i povijesnog nasljeđa, koji su ključno za održivi razvoj, osiguralo i prosperitet zemlje.

“Dužnost arhitekata je da provode ove promjene i da definiraju njihove vrijednosne sustave, da nastupaju kao solidarna zajednica, koja osigurava kvalitetu građenja naše okoline”, poručila je Predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Mia Roth ČerinaRoth Čerina.