Više od 500 kostimiranih sudionika prodefiliralo je gradskim korzom u sklopu kulturno- umjetničke i turističke manifestacije Terezijana čiji je središnji događaj scenski prikaz dolaska carice Marije Terezije u Bjelovar, koju je ovoga puta dočekao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Terezijana je turistička manifestacija u Bjelovaru, koja se svake godine održava drugog vikenda u mjesecu lipnju, već 26 godina zaredom. Nastala je u spomen na austrijsku caricu Mariju Tereziju, koja je utemeljila Bjelovar 1756.

Terezijana počinje dolaskom kočije Marije Terezije i prigodnim uvodnim programom.

Okosnicu Terezijane čini glazbeni program s nastupima hrvatskih i stranih pop zvijezda, etno, jazz, retro glazbenika, tamburaških sastava, kulturno-umjetničkih društava.

Ove godine glavne glazbene zvijezde su: Goran Bare, Željko Samardžić, Željko Bebek i Petar Grašo.

U sklopu Terezijane održava se i prikaz povijesne bitke Babotučke vojne na kojoj će očekuje i predsjednik Milanović koji je, uz Ministarstvo turizma, pokrovitelj te manifestacije.

Organizatori, Turistička zajednica Bilogora – Bjelovar, očekuju da bi ovogodišnju Terezijanu, najzabavniju carsku priču središnje Hrvatske, moglo posjetiti i do 50 tisuća ljudi.