Večeras je održana 8. sjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca. Sjednica je započela aktualnim satom, a za riječ se javio vijećnik Denis Maksić (HDS), ujedno i predsjednik Udruge vinogradara i vinara “Bilikum” Križevci.

-Moje pitanje se odnosi na bilikum, koji je nedavno postavljen na kružnome toku, koji je trebao biti simbol Grada, simbol Križevačkih štatuta te simbol Udruge vinogradara i vinara “Bilikum” Križevci. No nažalost, ne samo naša Udruga, nego i mnogi građani smatraju da bilikum nije adekvatno izrađen. Na njemu nedostaju grb Grada Križevaca i šahovnica, koja bi u izvornome obliku predstavljala Grad Križevci. Ovakav oblik bilikuma možete naći na području Hrvatskog zagorja i u Sloveniji pa ako nije za područje grada Križevaca, onda ga treba preseliti, ako ga ne budemo dograđivali – poručio je Maksić.

maksic

Na pitanje mu je odgovorio križevački gradonačelnik Mario Rajn.

-Bilikum je financiran iz projekta prekogranične suradnje. Imali smo natječaj za kreativno-umjetničko rješenje pa ću reći da je to umjetnička sloboda. Čuo sam svakakve komentare od građana, da ga je trebalo podići i više. No, kad govorimo o visini, to je već do Hrvatskih cesta. Mi kao građani Grada Križevaca znamo već na prvu da je riječ o bilikumu, ne znam je li to dovoljno indikativno, ali ne mogu zadirati u umjetničke slobode koje su dobivene na natječaju. Jesu li moguće korekcije u budućnosti, o tome možemo uvijek razgovarati i tražiti inicijativu – zaključio je gradonačelnik.

gradskovijece-50

Podsjetimo, Križevci su krajem svibnja na kružnom toku kod brze ceste dobili tonu i pol tešku skulpturu akademskog kipara Igora Brkića.

-Imamo novu skulpturu u Križevcima koja simbolizira jedan od zaštitnih znakova Križevaca, Križevačkih štatuta, a to je bilikum. Grad Križevci je raspisao natječaj, a Hrvatske autoceste su prihvatile moje idejno rješenje – poručio je prilikom postavljanja skulpture Igor Brkić.