Predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao je u četvrtak Dan državnosti istaknuvši da nam svijest o temeljima na kojima je sazdana naša Domovina treba biti poticaj da ju nastavimo graditi kao državu stabilnih institucija i neupitne razine sigurnosti te rasta životnog standarda.

Podsjetivši na to da je, nakon što je hrvatski narod na prvim slobodnim, neposrednim i višestranačkim izborima poslao jasnu poruku raskida s totalitarnim jugokomunističkim režimom, 30. svibnja 1990. godine konstituiran prvi hrvatski demokratski izabrani višestranački Sabor, Jandroković je istaknuo da je u tom povijesnom trenutku na osobit način utjelovljena odlučnost hrvatskog čovjeka da živi u slobodi, demokraciji i pluralizmu.

Rezultati referenduma o državnoj samostalnosti godinu dana kasnije, dodao je, samo su potvrdili kako je suverena, samostalna i demokratska Hrvatska nova geopolitička neminovnost.

“Na zahtjevnom putu koji je uslijedio trebalo se oduprijeti velikosrpskom agresoru te osigurati međunarodno priznanje naše mlade države. Uspjeli smo zahvaljujući viziji i vodstvu prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana te ogromnoj žrtvi hrvatskih branitelja. To nikad ne smijemo zaboraviti. Veličanstvena pobjeda u Domovinskom ratu omogućila je izgradnju suvremene Hrvatske, zemlje koja demokraciju, mir i slobodu istinski zna cijeniti, upravo jer se za njih itekako mukotrpno izborila”, napisao je predsjednik Hrvatskog sabora u čestitki.

Hrvatska se devedesetih godina prošlog stoljeća, istaknuo je, vratila punoj afirmaciji vlastitog i europskog identiteta, kršćanske tradicije i univerzalnih humanističkih vrijednosti, a danas, naglašava Jandroković, puna integriranost u euroatlantske političke, sigurnosne i gospodarske strukture Hrvatsku čini značajno snažnijom državom – u svakom pogledu.

“U izrazito zahtjevnim geopolitičkim okolnostima uspjeli smo ostvariti sve zacrtane strateške ciljeve i tako dodatno osnažiti naš međunarodni položaj. K tome, ti nas dosezi čine bitno spremnijima i sposobnijima odgovoriti na višestruke izazove koje budućnost neizbježno donosi”, napomenuo je.

Poručio je i da nam “svijest o temeljima na kojima je sazdana naša Domovina može i treba biti poseban poticaj da ju nastavimo graditi kao državu stabilnih institucija i neupitne razine sigurnosti, te rasta životnog standarda i kvalitete života za sve”.

Istovremeno, naša Hrvatska mora biti mjestom međusobnog uvažavanja i tolerancije, te neupitne vladavine prava, poštivanja ljudskih prava i prava manjina, istaknuo je.

Dodao je i da “zastupnice i zastupnici u Hrvatskom saboru imaju posebnu odgovornost i obvezu tim ciljevima svakodnevno pridonositi, predano radeći na donošenju kvalitetnih zakona na dobrobit svih građanki i građana Republike Hrvatske” te još jednom uputio čestitku u povodu Dana državnosti.