Predsjednik Predsjedništva BiH Dragan Čović predao je u ponedjeljak u Bruxellesu zahtjev za članstvo te zemlje u EU predstavniku zemlje predsjedateljice, nizozemskom ministru vanjskih poslova Bertu Koendersu.

Potpredsjednica Europske komisije i visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je kako će unija sada proučiti zahtjev poručivši da je to dobra vijest i za BiH i za Uniju.

“Ovo je dobro za građane BiH, civilno društvo ima velika očekivanja od ovoga procesa i mi također u EU imamo razloga slaviti”, kazala je Mogherini.

“Prije godinu dana, u prosincu 2014. godine kada sam posjetila Sarajevo zajedno s Hahnom BiH je bila posve ispod radara, bez ikakve mogućnost za današnji korak. Puno je učinjeno posljednjih mjeseci, ali ostalo je još puno posla”.

Povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn kazao je kako je “ovo veliki dan za BiH, to je rezultat rada u zadnjih nekoliko mjeseci”.

“Ovo je tek početak dugog puta na kraju kojeg bi rezultat trebao biti članstvo BiH u EU-u, ali do tada treba napraviti još puno posla”.

Nakon podnošenja zahtjeva Vijeće će zatražiti od Europske komisije da izradi mišljenje (avis), što može potrajati godinu do dvije.

Prvi korak u tom u procesu je upitnik koji Komisija šalje zemlji podnositeljici zahtjeva s nekoliko tisuća pitanja koja se odnose na osnovne podatke o zemlji, političkom i pravnom sustavu, ekonomskom potencijalu, strukturi stanovništva, usklađenosti s europskim zakonodavstvom.

Odgovori na ta pitanja za većinu zemalja bili su rutinski, međutim za disfunkcionalnu Bosnu i Hercegovinu to može predstavljati problem već i kod pitanja o broju i strukturi stanovništva, jer rezultati popisa stanovništva provedenog u listopadu 2013. još nisu objavljeni.

Europska komisja će u svojem mišljenju ocijeniti može li Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status i koje uvjete za to treba ispuniti. Nakon toga odluka se prepušta zemljama članicama koje odlučuju najprije o kandidatskom statusu, a kasnije i o datumu za početak pregovora.

(Hina)

fah