Hrvatski predsjednik Zoran Milanović razgovarao je u ponedjeljak s izaslanstvom Udruge “Krijesnica” koja pomaže djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima.

Cilj im je, kako su pojasnili, osnaživanje obitelji i pružanje potrebne pomoći i podrške za vrijeme liječenja. Udruga je osnovana 2000. godine i od tada aktivno djeluje, prvenstveno kao inicijativa roditelja čija su se djeca liječila od malignih bolesti te medicinskog osoblja koje je skrbilo za oboljelu djecu.

Na sastanku su članovi izaslanstva upoznali predsjednika Milanovića o radu i aktivnostima Udruge pritom istaknuvši da su članovi udruge uglavnom roditelji djece koja se liječe na nekom od onkoloških odjela u Hrvatskoj, roditelji čija su djeca uspješno završila liječenje, kao i oni koji su dijete izgubili zbog maligne bolesti.

Isto tako, njihovi su članovi i mladi ljudi koji su prošli liječenje od malignih bolesti, kao i brojni stručnjaci iz različitih područja te kako svi skupa pomažu djeci u liječenju i pridonose uspjehu rada “Krijesnice”.

Osim 10 zaposlenih, pomoć djeci i roditeljima pružaju i volonteri kojih je stotinjak, i to uglavnom studenata.

Prema riječima izvršne direktorice udruge Mirele Stanić Popović, “Krijesnice” svoju pomoć pružaju u 100-tinjak obitelji godišnje. Rad udruge se financira donacijama fizičkih i pravnih osoba te kroz projekte iz državnog proračuna i europskih fondova.

Vizija udruge je društvo u kojem obitelj djeteta oboljelog od maligne bolesti ima jednak pristup svim relevantnim sustavima koji odgovaraju pojedinačnim potrebama djeteta i obitelji, rečeno je na sastanku.

Udruga, ujedno, svojim programima nastoji obuhvatiti djecu koja se liječe u svim nacionalnim referentnim centrima za tumore pedijatrijske dobi, no, s obzirom na to da im je sjedište u Zagrebu, glavninu aktivnosti provode na širem zagrebačkom području. Povrh toga, istaknuli su kako su jedna od rijetkih udruga koje svakodnevno fizički borave i pomažu korisnicima u obje zagrebačke bolnice – Kliničkoj bolnici Dubrava i KBC-u Zagreb, stoji u priopćenju.