Hrvatski predsjednik Zoran Milanović obišao je u ponedjeljak središnju izložbu 37. Salona mladih “Pao sat u bunar”, koja je otvorena 25. travnja u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Meštrovićevom paviljonu, priopćili su iz Ureda predsjednika RH.

Salon mladih, bijenalna je i najveća nacionalna izložbena manifestacija vizualnih umjetnika i umjetnica do 35 godina, koja ove godine predstavlja 37. izdanje u organizaciji HDLU i pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Uz dopredsjednika HDLU Josipa Zankija i ravnateljicu HDLU Ivanu Andabaka te stručno vodstvo kustosa izložbe Lovru Japundžića, predsjednik Milanović razgledao je radove 31 umjetnice i umjetnika koji su odgovorili na temu zadanu natječajem.

Prema riječima kustosa izložbe “Pao sat u bunar” Lovre Japundžića tema je bila vrijeme. Izložba istražuje mogućnosti koje nastaju zbog neprilagođenosti normativnom tijeku vremena i zauzima sve prostore Meštrovićeva paviljona te donosi velik broj posve novih umjetničkih imena.

Osim u Domu HDLU u Meštrovićevom paviljonu, ovogodišnji Salon mladih paralelno se održava na velikom broju gradskih lokacija.

U nešto više od 50 godina postojanja, Salon je predstavio više od 3.500 umjetnika i u svakom svom izdanju generirao nova imena na hrvatskoj umjetničkoj sceni.

Osim prezentacije najnovijih umjetničkih praksi, Salon od svojih početaka dodjeljuje i nagrade najuspjelijim ostvarenjima, odgovarajuće vrednujući umjetnički rad i naglašavajući široj javnosti koja su to nova imena na sceni čiji bismo rad trebali pratiti i u budućnosti.