Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u ponedjeljak s predstavnicima zagrebačkog Veterinarskog fakulteta koji obilježava 104 godine postojanja, a jedna od terma bila je afrička svinjska kuga, “trenutno najveći problem hrvatskog svinjogojstva i poljoprivrede”.

Predstavnici Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predvođeni dekanom Markom Samardžijom, upoznali su predsjednika Milanovića s djelatnošću i aktivnostima jedinog fakulteta veterinarske medicine u Hrvatskoj, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Istaknuli su da je to jedina visokoškolska obrazovna institucija u Hrvatskoj u kojoj se provodi znanstvena i nastavna djelatnost u području biomedicine i zdravstva na polju veterinarskih znanosti te naveli da je tijekom svoje povijesti fakultet iznimno pridonio razvoju veterinarske struke u Hrvatskoj i u zemljama regije, a danas organizacijski djeluje putem četiri odjela koji objedinjuju ukupno 25 zavoda i klinika.

Na sastanku se razgovaralo i o položaju veterinarske struke u Hrvatskoj danas, stoji u priopćenju, pri čemu su predstavnici fakulteta kazali kako bi željeli da se njihov glas više čuje, a njihovi savjeti više uvažavaju.

Razgovaralo se i o aktualnim problemima u čije rješavanje je uključena veterinarska struka, prije svega o afričkoj svinjskoj kugi koja je trenutno najveći problem hrvatskog svinjogojstva i poljoprivrede općenito, navode iz Ureda predsjednika.

Osim dekana Marka Samardžije, na sastanku u Uredu predsjednika bili su prodekanica za integrirani studij i studente Ksenija Vlahović, prodekan za financijsko poslovanje i investicije Hrvoje Capak, prodekan za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju Nino Maćešić, prodekan za studij na engleskom jeziku i cjeloživotno učenje Marko Pećin i prodekanica za kontrolu kvalitete Gordana Gregurić Gračner.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.