Predsjednik Republike Zoran Milanović u nedjelju je sa Varaždincima proslavio Međunarodni praznik rada, te istaknuo kako je danas “teže biti sindikalac nego nekada”, jer su “poslodavci raspršeni na puno više položaja”.

“Nekada su sindikati išli ‘kost na kost, željezo na željezo na poslodavce’, a danas vode neku vrstu hibridnog rata, jer su poslodavci raspršeni na puno više položaja”, rekao je.

Istaknuo je kako je “radnik onaj koji živi od plaće” i kako inflacija najviše pogađa takve ljude. “Najviše rastu cijene hrane i energenata i ljudi koji žive od plaće s tim se pokrivaju”, rekao je Milanović dodavši kako ta situacija ne pogađa samo Hrvatsku, nego i Njemačku, Francusku i SAD.

Ta situacija, naglasio je predsjednik, ima puno manje veze s radničkim pravima, a puno više s geopolitikom i sistemskom globalnom politikom „koja nas trenutno ždere”.

Objasnio je zašto je odabrao Varaždin za proslavu Međunarodnog praznika rada. „Zato što je ovdje već 30 godina jedna od najvećih proslava Prvog maja u Hrvatskoj”, kazao je.

Proslavu u Varaždinu organizirao je Grad Varaždin, a domaćin predsjedniku bio je gradonačelnik Neven Bosilj koji je istaknuo kako su problemi radnika danas veliki.

„Jako puno radnika radi na određeno radno vrijeme i prilično su nesigurni u svoju budućnost. Ljevica se uvijek mora boriti da se više oporezuje kapital, da radnicima bude lakše i zato smo u Varaždinu krenuli sa smanjivanjem prireza, što su mali koraci, ali ipak se ide prema naprijed”, rekao je Bosilj.

Uz Milanovića, proslavi Prvog svibnja na izletištu Drava prisustvovali su i euro zastupnik Predrag Matić i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, njih troje pucalo je iz topa Varaždinske građanske garde.