Udruga veterana 7. gardijske brigade Puma u petak je u Varaždinu organizirala obilježavanje 31. obljetnice osnutka Brigade te Dana 2. oklopno-mehanizirane brigade Puma, a uz obitelji poginulih pripadnika brigade i bivše pripadnike, svečanosti je nazočio i predsjednik Milanović.

“Ova slavna hrvatska brigada je jedina brigada koja je formirana u prostoru, odnosno u gradu koji je bio nešto dalje od bojišnice. Svi drugi, uključujući i Zagreb, bili su bliže ili na samoj bojišnici. U brigadu su ulazili najvećim brojem, prvenstveno sinovi i kćeri hrvatskog, sjevernog, kajkavskog kraja koji je u ratu pokazao što je sve Hrvatska, boreći se izvan prostora u kojem su rođeni i u kojem su odrastali”, rekao je hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Dodao je da je, kad je brigada osnivana, bilo prijepora oko imena Pume i što su to Pume.

„Puma se uglavnom, posebno u engleskom govornom području, zove planinski lav. To koliki ste bili planinski lavovi pokazali ste upravo tamo gdje se Hrvatska oslobađala i ne treba zaboraviti, i u Bosni i Hercegovini, na Manjači, gdje je Hrvatska vojska, i 7. brigada i 4. splitska, donijela pobjedu u Bosnu i Hercegovinu i omogućila sklapanje mirovnog sporazuma koji je na snazi i dan danas i koji će ostati na snazi”, istaknuo je Milanović.

Kazao je i da se to ne smije zaboraviti jer ‘bez toga mira u Bosni i Hercegovini ne bi bilo’.

„Bez da je hrvatski vojnik stupio na tlo i postigao tu pobjedu, o tome se ne bi pričalo. Na to možete biti ponosni i u tome su i Pume dale veliki doprinos i živote svojih boraca, heroja i titana na čijim ramenima stoje i današnji pripadnici ove bojne, slavne bojne Hrvatske garde”, naglasio je predsjednik Milanović.

Brigada je osnovana 23. prosinca 1992. odlukom prvog predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH dr. Franje Tuđmana, a sjedište joj je bilo u Varaždinu.

U Domovinskom ratu Pume su sudjelovale u najznačajnijim operacijama i akcijama Hrvatske vojske i ostvarile velike uspjehe, nažalost, uz velike žrtve – poginuo je i smrtno stradao 91 pripadnik brigade, a jedan je nestao.

Pume sa suborcima prve ušle u Knin

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj istaknuo je da je kruna ratnog puta Puma bilo sudjelovanje u operaciji Oluja, kada su zajedno sa suborcima iz 4. brigade slavodobitno prvi ušli u Knin.

„Borbeni uspjesi Puma, nezaustavljivost, budili su nadu, dizali moral kada je to bilo najpotrebnije. Ovo je prilika da se još jednom prisjetimo svakog pripadnika Gardijske brigade Puma i da zahvalimo na njihovom doprinosu u oslobođenju domovine. S posebnim pijetetom trebamo se prisjetiti onih koji su u toj borbi dali najveću žrtvu – svoj život”, rekao je Hranj.

Državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop, bivši pripadnik Puma, rekao je da se danas “sa sjetom, bolom i ponosom” prisjeća poginulih suboraca i nestalog pripadnika. Oni su, istaknuo je, bili i ostali primjer svima kako je sloboda i viteška pobjeda izborena žrtvama naših prijatelja, naših suboraca, one odlučne i jake Hrvatske.

U sklopu svečanosti, u vojarni 7. gardijske brigade Puma upriličeno je i svečano postrojavanje pripadnika 2. oklopno-mehanizirane bojne Pume GOMBR-a, slijednice ove legendarne brigade te su uručene beretke novim pripadnicima postrojbe.

Na svečanosti su bili i ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, zastupnik Siniša Jenkač, župani Varaždinske i Krapinsko- zagorske županije Anđelko Stričak i Željko Kolar, gradonačelnici i načelnici iz Varaždinske županije te izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.