U organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” u Zagrebu i Jastrebarskom održana je dvodnevna konferencija “Ruralne Europljanke” u okviru Projekta „ZaŽene – povezane znanjem i iskustvom“, kojoj je prisustvovala predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić.

Na panelu “Od izazova do uspjeha” zapaženo izlaganje imala je Višnja Ljubičić pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, koja je naglasila važnost održavanja Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije, kao jedinstvenog projekta u kojemu se prezentiraju žene bez elemenata bilo kakvog natjecanja te tako ostvaruju prepoznatljivost i priznanje za svoj rad i svestranost, kao i poslovnu povezanost, koja rezultira pokretanjem obrta, poduzeća i  turističkih objekata.

O ženama u europskim i hrvatskim okvirima govorile su: Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu, Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, Marijana Petir, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu te Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas.

Uvodno izlaganje uime organizatora imala je Dijana Katica, koja je istaknula potrebu za provedbom projekta na temelju rada na terenu i međunarodne suradnje, iz čega je vidljivo kako postoji potreba rada s ruralnim ženama, što je posljednjih nekoliko godina bilo zapostavljeno. Ovaj program usmjeren je na animaciju i edukaciju žena za rad u turizmu u raralnom prostoru.

U radu konferencije sudjelovale su i žene iz nekoliko susjednih država u cilju poticanja prijenosa znanja i njihovog osnaživanja te uključivanja u kreativne turističke projekte čime će se dati dodatni doprinos zapošljavanju i ženskim poduzetničkim inicijativama. Potaknut će se i razvojna suradnja kako bi se osigurali uvjeti za dugoročni rast i razvoj te osnažile žene u preuzimanju odgovornosti za vlastiti napredak kao i društveno­ gospodarski napredak zajednice.

Drugog dana konferencije u Jastrebarskom je održan panel “Ruralne Europljanke u medijima i društvenom životu” uz prezentaciju “Izvrsne Ruralne Europljanke – pozitivni primjeri”, a sve je završeno umrežavanjem sudionica i druženjem.

20221024_094714 20221024_100123_600x600-equal