Prof. dr. sc. Predrag Putnik s Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever nalazi na prestižnom popisu najcitiranijih svjetskih znanstvenika koji svake godine objavljuje tvrtka Clarivate. To je lista koju se smatra najrelevantnijom u svijetu, a Highly Cited Researchers 2021. nabraja znanstvenike koji su ostvarili izniman utjecaj na svom znanstvenom području višestruko citiranim radovima u posljednjih deset godina.

Na listi je čak 11 hrvatskih znanstvenika – Igor Rudan, Ivan Đikić, Ivica Letunić, Zora Modrušan, Vlado Perković, Marin Soljačić, Stanislav Duško Ehrlich, Davor Krajnović, Tomislav Hengl, no samo je dvoje znanstvenika – Danijela Bursać Kovačević s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, i Predrag Putnik sa Sveučilišta Sjever – sa znanstvenih ustanova u Hrvatskoj. To je veliki uspjeh s obzirom na to da na popisu dosad nije bilo znanstvenika koji su u trenutku uvrštenja radili u nekoj domaćoj instituciji.

Radovi među 1 posto najcitiranijih na svijetu

Kako bi znanstvenik ušao na ovu listu, njegovi radovi moraju biti među 1 posto najcitiranijih u bazi podataka Clarivatea Web of Science. U ovu bazu povučeni su podaci iz vodećih svjetskih znanstvenih časopisa iz svih područja znanosti.

„Nagrade su uvijek poticaj za daljnji rad i učenje. Zbog toga i ostvarenih rezultata u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti u 2021. godini dobio sam dvije prestižne nagrade od kojih je prva Tanner Award što je nagrada za koautorstvo na najcitiranijem znanstvenom radu objavljenom u jednom od ponajboljih časopisa za prehrambenu tehnologiju Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety za 2018 (IF=12.81 2/144 Q1 Food Sci) (IFT) (https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1750-3841.15207), a druga Clarivate™ nagrada za visoko citiranog istraživača (eng. Highly Cited Researchers) rangiranog u prvih 1% prema citatima za agronomske znanosti od strane Web of Science™ (https://recognition.webofscience.com/awards/highly-cited/2021).

predrag putnik

Značaj ovih nagrada primarno se ogleda u jedinstvenoj internacionalnoj prepoznatljivosti mog doprinosa u biotehničkim znanostima od strane svjetske znanstvene zajednice, te sam posebno zahvalan svom istraživačkom timu kojeg uvelike čine znanstvenici iz cijelog svijeta. Neizmjerna je snaga kvalitetnog tima u ovoj profesiji i kroz dobru sinergiju ideja, volje, povjerenja i rada mogu se čak i u našim uvjetima, koji su daleko skromniji od inozemnih, ostvariti vrhunski rezultati. Dokaz tome je i moja dugogodišnja suradnja s kolegicom izv.prof.dr.sc. Danijelom Bursać Kovačević, s kojom sam ostvario iznimno uspješnu suradnju u vrlo kratkom vremenu, te je svaki naš ostvareni uspjeh ujedno i putokaz da idemo dobrim smjerom po trnovitoj znanstvenoj karti“, ističe prof.dr.sc. Predrag Putnik, koji je u 2021. godini izabran kao visoko citirani istraživač (Highly Cited Researchers) rangiran u prvih 1% po citatima za agronomske znanosti od strane Web of Science (https://recognition.webofscience.com/awards/highly-cited/2021)

Metodologija kojom Clarivate Plc (NYSE:CLVT), globalni lider u pružanju pouzdanih informacija i uvida kako bi ubrzao tempo inovacija, određuje “tko je tko” u kategoriji neutjecajnih istraživača, oslanja se na podatke i analizu koju su proveli bibliometrijski stručnjaci i podatkovni znanstvenici na Institutu za znanstvene informacije pri Clarivate (Institute for Scientific Information) . Godišnji popis identificira oko 6600 istraživača iz cijelog svijeta koji su pokazali značajan utjecaj u odabranom području ili područjima objavljivanjem više visoko citiranih radova tijekom posljednjeg desetljeća. Visoko citirana imena istraživača izvučena su iz publikacija koje su rangirana u prvih 1% prema citatima za određeno znanstveno područje i godinu objave u Indeksu citata Web of Science, a popis identificira istraživačke institucije i zemlje u kojima se nalaze. Ključni nalazi za 2021. godinu pokazuju da su ove godine nađena 6602 istraživača iz više od 70 zemalja i regija – 3774 u određenim područjima i 2.828 za utjecaj na više područja.

Od 6602 znanstvenika iz više od 70 zemalja i regija, koji su uvršteni na listu, u SAD-u živi čak 2622 znanstvenika, odnosno njih 39,7 posto. Kinezi su ove godine drugi s a935 znanstvenika na listi, odnosno 14,2 posto. Treća je nacija Velika Britanija koja je zastupljena s 492 znanstvenika ili 7,5 posto, Australija je četvrta, Njemačku peta, a slijede Nizozemska Kanada, Francuska, Španjolska i Švicarska. Osim toga, na popisu su 24 nobelovca od kojih je pet proglašeno ove godine – David Julius, Ardem Patapoutian, David W. C. MacMillan, David Card i Guido Imbens.

Prof. dr.sc. Predrag Putnik, je istraživač rođen u Zagrebu, diplomirao je 2012. godine na Sveučilištu u Zagrebu, Biotehničke znanosti (područje Prehrambenog inženjerstva). S istraživačkim  iskustvom u primijenjenom laboratorijskom radu (kemija, biologija, bioinformatika, znanost o hrani, prehrana, molekularna biologija i prehrambeno inženjerstvo). Dobitnik je dvostruke stipendije, ukupno 120.000,00 dolara za obrazovanje s dva ugledna sveučilišta u SAD-u. Kao odličan diplomirani istraživač na Sveučilištu u Connecticutu (University of Connecticut), stekao je tehnička znanja i vještine u epidemiologiji, statistici, molekularnom nutricionizmu, javnom zdravstvu i primijenjenim istraživanjima u dijabetesu te diplomirao na temi nutritivne epidemiologije.  Formalno je osposobljen za znanstvenog recenzenta za statističku analizu i istraživačku metodologiju u području prehrambene tehnologije i nutricionizma. Formalna obuka bila je dio redovitog obrazovanja na Sveučilištu u Connecticutu. Trenutno služi kao recenzent visoko rangiranih znanstvenih časopisa kao: Food Chemistry; Food Research International; Critical Reviews in Biotechnology; Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety; Journal of Food Science; Food Control itd. Registrirani je ekspertni ocjenjivač za europske projekte (Prima, Obzor, ERC, FP7 i Eureka). Ima +90 recenziranih znanstvenih radova i poglavljima u knjigama, gdje većina časopisa ima najveći faktor odjeka (Q1) za znanost o hrani i tehnologiji. Ima hindex: 34; h10-Index: 67 s 4226 citata prema Google Scholaru.

S još dvoje kolega uredio je knjigu pod nazivom “Agri-Food Industry Strategies for Healthy Diets and Sustainability” Academic Press, Elsevier. Pomoćni urednika je za Food Chemistry Advances, Elsevier, tematski urednik u Nanomaterials, MDPI (IF=5.08; 35/160; Q1) i FOODS, MDPI, a pozvan je kao gostujući urednik za dva časopisa: Food Research International, Elsevier, Specijalno izdanje “Conventional, Non-Conventional Extraction Techniques and New Strategies for The Recovery of Bioactive Compounds from Plant Material for Human Nutrition” i Foods, MDPI; “Novel food processing and extraction technologies” te “Sustainable Functional Food Processing”. Urednik “Frontiers in Nutrition” (IF=6.58; 12/89; Q1) i član uredništva FOODS-u, MDPI (IF=4.35; 27/144; Q2) i prestižnog Elsevierova “Food Chemistry“ (IF=7,51; 7/144; Q1)”, “Food Research International (IF=6.48; 9/144; Q1)”, “Food Control (IF=5,55; 19/144; Q1)” i “Food Engineering Reviews (IF=5.76; 17/144; Q1)” od Springera i Journal of Food Science, John Wiley & Sons (IF = 3.17; 57/144; Q2).

Osim toga, izlagao je na više od 25 međunarodnih konferencija i pozvanih predavanja. Godine 2019. pozvan je kao predavač na 2nd Food Chemistry conference koja je najveći simpozij takve vrste na svijetu. Godine 2021. primio je nagradu Tanner za koautorstvo najcitiranijeg rada objavljenog u Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety u 2018. godini (IF=12.81 2/144 Q1 Food Sci). Za 2016-2020 rangiran u Food Science &Technology kao 25. najcitiraniji istraživač na svijetu od strane Clarivate InCites. U 2021. godini izabran kao visoko citirani istraživač rangiran u prvih 1% istraživača prema citatima za agronomske znanosti od strane Web of Science, Clarivate.

Prof.dr.sc. Predrag Putnik na Odjelu za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever predaje sljedeće kolegije: “Kontrola kakvoće i sigurnosti hrane” , “Organizacija proizvodnje” , “Vođenje poslova u slastičarstvu” , “Osnove statistike” i “Ambalaža i pakiranje prehrambenih. proizvoda”.