U programu obilježavanja dana frankofonije, koji se u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima obilježava cijeli mjesec, ovog utorka u organizaciji Matice hrvatske ogranka Križevci i Gradske knjižnice, održano je predavanje ‘Koliko poznajemo Francusku i njezin doprinos svjetskoj baštini’, a gošća predavanja bila je odlična poznavateljica predmeta Renata Husinec.

Zašto Francuska, Francuzi, francuska kultura, francuski jezik? Uvodno, Reneta Husinec istaknula je da se radi o iznimno važnoj, ne samo europskoj, nego i svjetskoj zemlji:

-… o kojoj, u nekoliko rečenica ili znamo sve ili zapravo ne znamo ništa, odnosno da poznajemo samo neke klasične stereotipe, kojima nas današnji mediji bombardiraju, npr, da je Francuska zemlja visoke mode, velikih i slavnih šansonjera i šansonjerki, zemlja dobrih nogometaša, sjetit ćemo se da smo s njima odigrali finale svjetskog prvenstva u Moskvi…

O Francuskoj, međutim treba govoriti kao o zemlji koja je doista zadužila čovječanstvo, na najrazličitijim područjima baštine čovječanstva:

-… jesu li to velike građevine, značajni graditelji, jesu li to veliki vojskovođe, jesu li to pisci i filozofi, veliki Denis Diderot koji je oko 1740 pokrenuo prvo izdanje Francuske enciklopedije, koja se od njegovih vremena raširila po svim zemljama svijeta i postala jedno od najvažnijih izdanja svjetskih biblioteka.

Je li to veliki Napoleon, zahvaljujući kojemu smo dobili mnoštvo korisnih zakona. Nije on bio samo veliki osvajač nego i prosvjetitelj koji je širio kulturu, pa tako i u našim krajevima. Njegov general Marmont bio je vojvoda Dubrovnika, te je napisao odličan putopis po Dalmaciji, posredstvom kojega je i južni dio Hrvatske postao poznat po Francuskoj.

Kad se radi o ovakvom predavanju, neizostavno je spomenuti i hrvatske frankofile i parizofile, od Ruđera Boškovića do Matoša, te do nekih suvremenika poput profesora Grmeka koji je predavao na Sorboni. Nije samo Pariz taj koji je doprinio svjetskoj kulturi i civilizaciji.

Niti sami Francuzi ne vole kad se o Parizu govori kao o Francuskoj, Francuska je ogromna država, država gradova, ali i sačuvanog ruralnog prostora u kojem se još uvijek prepoznaje stari dobri galski duh.

Živom riječju i projekcijom, Renata Husinec prenijela je mnogim zainteresiranim posjetiocima ove zanimljive tribine, mnoge, možda manje poznate činjenice o jednoj od najvećih i nesumnjivo najvažnijih europskih država.

Zdenko Balog/prigorski.hr