Pred zagrebačkim Županijskim sudom još jedna turbulentna godina

3. siječnja 2022. Autor: prigorski.hr Crna kronika Pred zagrebačkim Županijskim sudom još jedna turbulentna godina

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL


Iza najvećeg suda u Hrvatskoj, zagrebačkog Županijskog suda, druga je izrazito turbulentna godina, a i 2022. mogla bi se nastaviti u istom tonu, piše u ponedjeljak Večernji list.

Jer zagrebački Županijski sud ima podosta problema, počevši od toga da su ga devastirali potresi u ožujku i prosincu 2020. preko toga da je još uvijek raseljen na više lokacija što otežava održavanje rasprava, pogotovo u uvjetima pandemije covid-19.

Svemu ne pomaže ni to što sud već godinu dana nema predsjednika pa tu funkciju kao v.d. obavlja sudac Vjeran Blažeković. Razlog tome je što je prvi prošlogodišnji natječaj za predsjednika zagrebačkog Županijskog suda poništen, a drugi još nije okončan jer se jedan od sudaca koji se javio na taj natječaj žalio.

A dok se ta žalba ne razriješi Državno sudbeno vijeće (DSV) ne može nastaviti s procedurom izbora, pa kako sada stvari stoje teško da će se novi predsjednik(ca) najvećeg suda u zemlji znati prije polovine 2022.

Što se tiče velikih sudskih procesa, pogotovo onih s VIP optuženicima, trenutačno su najpoznatije “zvijezde” zagrebačkog Županijskog suda Marina Lovrić Merzel, bivša SDP-ova županica te optuženici iz afere Agram, predvođeni poduzetnikom Petrom Pripuzom.

U oba ta slučaju suđenja su počela 2018. te im se polako nazire kraj. Naime, u oba slučaja došlo se do obrana, s time da su Marina Lovrić Merzel i njezini suoptuženici iznijeli obrane, dok je u aferi Agram to učinila polovina optuženika.

A to znači da će, ne bude li nadopune dokaznih postupaka, uslijediti završni govori i objave nepravomoćnih presuda, što bi realno bilo očekivati do proljeća, piše novinarka Večernjeg lista Ivana Jakelić. (Hina)