Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, pozvao je Ruse da potvrde svoju vjeru u otpor neprijateljskim napadima u svojoj božićnoj propovijedi u nedjelju.

“Domovina prolazi težak dio svog povijesnog puta”, rekao je u propovijedi koju su prenijeli ruski mediji u nedjelju, kada Ruska pravoslavna crkva obilježava Božić.

Potrebna je jaka ekonomija i jaka vojska, kao i čvrsta pravoslavna vjera, rekao je Kiril tijekom službe u moskovskoj katedrali Krista Spasitelja.

Sedamdesetsedmogodišnji patrijarh čvrst je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina i dosljedno podržava invaziju na Ukrajinu.

Kiril je u božićnoj poruci naveo “višegodišnju plodonosnu suradnju crkvenog i državnog vodstva”.

Ta bi suradnja u budućnosti trebala pridonijeti koheziji naroda, moralnom i domoljubnom odgoju mladeži u zemlji te uspostavi mira i društvenog jedinstva, rekao je.

Na Badnjak je Kiril rekao da će ispravna vjera pomoći u pobjedi.

Crkva je nedavno smijenila svećenika Aleksija Uminskog s dužnosti zbog njegovog protivljenja invaziji.

Predsjednik Putin obećao je uoči pravoslavnog Božića podržati vojnike koji “s oružjem u rukama” brane interese Rusije i naredio svojoj vladi veću potporu onima koji se bore i pozvao svoj narod na milosrđe i pravednost.

“Mnogi naši ljudi, naši hrabri, junački momci, ruski ratnici, čak i sada, na ovaj blagdan, s oružjem u ruci brane interese naše zemlje”, rekao je Putin kasno u subotu na sastanku s obiteljima ruskih vojnika koji su poginuli u Ukrajini.

Snimka državne televizije pokazala je kako ruski čelnik s malom skupinom obitelji ubijenih vojnika prisustvuje ponoćnoj misi u kapelici u njegovoj rezidenciji u Novo-Ogarjovu izvan Moskve.

U zasebnoj čestitki objavljenoj na web stranici Kremlja, Putin je pozvao Ruse da slijede “nepokolebljive” vrijednosti “dobrote, milosrđa i pravde” i Rusku pravoslavnu crkvu da pomogne u jačanju “institucije obitelji” i domoljublja.