KRIŽEVCI/SVETI IVAN ŽABNO – Tvrtka TPS Grupa iz Svetog Ivana Žabna dužna je, prema pravomoćnoj presudi Općinskog suda u Bjelovaru, svojoj bivšoj radnici Barici Saraja iz Križevaca isplatiti 40.000 kuna odštete i sudske troškove, uz pripadajuće zatezne kamate.
Sve to zbog toga što je tvrtka kao poslodavac propustila zaštititi njeno pravo na dostojanstvo. Naime, od 2003. do 2011. godine u tvrtki Javor, koja je bila u sastavu TPS Grupe, a bavi se izradom namještaja, sada već bivša radnica trpjela je razne oblike ponižavanja, poslovne, ali i osobne prirode, što uključuje i spolno zlostavljanje. Iza ovog pomalo suhoparnog pravnog teksta stoji priča o ‘paklu na zemlji’ koji je prošla umirovljena radnica te tvrtke.

Priča počinje prije 13 godina kada je posrnulu tvrtku Javor kupio Trgoprom, koji je u sastavu TPS Grupe iz Svetog Ivana Žabna, a čiji su vlasnici bili Mirko Jakopčić i njegova nevjenčana supruga Ljerka Manojlović. Oštećena radnica do tada je u tvrtki bila šefica općih poslova, a kasnije i šefica proizvodnje. No, već prvog dana pri preuzimanju posla pod vodstvom novog vlasnika za Baricu Saraju počelo je najgore razdoblje u životu.

Barica Saraja

Barica Saraja

Prema navodima tužiteljstva, direktor Mirko Jakopčić već je prvog dana ispred svih radnika poručio da je smijenio šeficu proizvodnje s te funkcije jer je ona odgovorna ‘kaj je Javor propal, jer da su znali delati, Javor ne bi propal’. Nakon toga nesretna radnica dobila je mjesto zamjenice šefa proizvodnje, no odmah zatim, prema navodima koje je iznijela, direktor Mirko Jakopović počeo ju je redovno zlostavljati, pak čak i seksualno na način da ju je dirao.
Dugogodišnja zaposlenica Javora, od preuzimanja direktorskog mjesta Mirka Jakopčića, živjela je u stalnom strahu od gubitka radnog mjesta te istovremeno svoj posao obavljala uz neprilično ponašanje svog nadređenog. Kako je navela uz tužbi, direktor je istog dana kad ju je smijenio na radno mjesto zamjenika šefa proizvodnje, tražio od nje da mu bude doušnik u pogonu.

Nakon što je to ona odlučno odbila, situacija se naglo pogoršala. Diskriminacija i uznemiravanja tu nisu prestala, jer je Mirko Jakopčić, kako se navodi u tužbi, svojoj djelatnici redovito govorio da će ‘dobiti nogom u dupe’ i razne druge psovke. No, osim diskriminacije koja se odnosila na poslovanje tvrtke, oštećena djelatnica dobivala je od svog direktora i razne ‘nemoralne ponude’. Pozivao da ‘se negdje malo nađu’, ili joj je govorio da bi ‘s njim mogla bolje živjeti’.

saraja

Također, u tužbi je navedeno da je Mirko Jakopčić po pogonu redovito hodao pijan te joj nudio seks, a kad bi se s njim našla sama u uredu, počeo bi je pipati po cijelom tijelu.
Kulminacija događanja bila je 5. prosinca 2009. godine kada je u nazočnosti drugih radnika direktor Jakopčić opet počeo vrijeđati svoju zaposlenicu. Očajnoj Barici od nakupljanog stresa, ali i šoka, tada se počela kočiti ruka i noga te lijeva strana lica, a njezin kolega odvezao ju je na hitni liječnički pregled. Od toga dana zlostavljana zaposlenica Javora nije došla na posao, a zbog teškoća završila je i na psihijatrijskom odjelu koprivničke bolnice, a u bolnici Rebro u Zagrebu rekli su da ima živčani slom i moždani udar. Nakon niza pregleda 2011. godine zbog radne nesposobnosti radnica tvrtke Javor Barbara Saraja otišla je u invalidsku mirovinu.

Sud je nakon saslušanja svih svjedoka, među kojima su bili njezini bivši kolege, ali i direktor Mirko Jakopčić, te proučavanja izvješća medicinskih vještaka, naveo da je neupitno da je oštećena na radnom mjestu trpjela razne oblike diskriminacije, nepriličnog ponašanja, omalovažavanja te spolnog uznemiravanja.

Nakon pregledavanja iskaza medicinskog vještaka sud je zaključio da je upravo zato oštećena oboljela od depresivno-anksioznog stanja, zbog čega je izgubila radnu sposobnost.
No, unatoč ovim činjenicama sud je odbio zahtjev nesretne radnice za odštetom od 150.000 kuna te odredio 40.000 kuna kao pravednu odštetu, uz plaćanje samo dijela sudskih troškova.

Barica Saraja nam je rekla kako se to nije samo njoj dogodilo, već je ona jedina koja je tražila pravdu na sudu. – Moram zahvaliti ljudima koji su imali hrabrosti svjedočiti i odvjetniku Damiru Barišiću koji je imao znanja i strpljenja tjerati postupak do kraja zajedno sa mnom.

Izgubila sam zdravlje i to mi nikakvi novci ne mogu vratiti. U tvrtki sam imala koeficijent 1,2 i na kraju su ga srušili na 0,67 i po tom niskom koeficijentu sam dobila invalidsku mirovinu, ali nema veze, sretna sam jer sam dobila moralnu zadovoljštinu – u suzama je rekla Barica Saraja.

Dodala je kako je bila sretna što je imala podršku familije. – Familija mi je pomagala u tjeranju pravde na sudu, ali i u borbi za zdravlje. Samo prve godine sam prošla 130 terapija, a uz to sam imala velikih problema sa štitnjačom i sretna sam što sam došla u ruke vrhunskih liječnika.

saraja

– Ovom pravomoćnom presudom dokazala sam zlostavljanje u tvrtki, odnosno da to nisu bile samo priče kako su neki govorili. Na kraju želim poručiti svim žrtvama mobinga da neka o problemima otvoreno govore, sudski proces je dugotrajan i  bez papirnatih dokaza i svjedoka ne može se ići na sud, a ja sam dokaze i svjedoke imala.

Žao mi je tvrtke Javor koja je imala sve predispozicije da odlično funkcionira, a ljuta sam na sve prethodne Vlade koje su dopustile da polupismeni ljudi vode i unište brojne firme u Hrvatskoj – zaključila je Barica Saraja.

prigorski.hr