Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu obilježio je u petak 246 godina postojanja svečanost na kojoj su uz zaposlenike i aluminije bili nazočni najviši predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Rektor Sveučilišta Stjepan Lakušić čestitao je djelatnicima Pravnog fakulteta i kazao da su pred njima dva izazova. Jedan je javno sudjelovanje u kreiranju pravnog okvira u kojem živimo, čega se, kazao je, ne treba bojati, i drugo, rad na podizanju kvalitete studiranja u što ulazi i obnova Sveučilišta od potresa, koja je u zadnja dva mjeseca ubrzana.

Ministar pravosuđa i uprave i izaslanik predsjednika Vlade Ivan Malenica kazao je da je Pravni fakultet vrhunska visokoobrazovna ustanova koje je iznimno doprinijela izgradnji društva i pravnog sustava, i čiji alumni obnašaju najodgovornije funkcije u državi. Pozvao je pravnike da i dalju budu sudionici društvenih promjena.

Zastupnik u Europskom parlamentu i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Tomislav Sokol kazao je da Pravi fakultet daje iznimnu širinu u svom obrazovanju, ali i vrlo konkretna i egzaktna znanja koja pomažu u širokom dijapazonu poslova.

Među izazovima koji očekuje Fakultet vidi demografsko stanje, izgradnju pravnog okvira za sustav znanosti i visokog obrazovanja, koji je ostao nedorečen nedavnom reformom, te u konkurenciji koju, kazao je, ne treba gledati negativno.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović podsjetio je da je Pravni fakultet prošao kroz različite povijesne okolnosti od vremena industrijske revolucije, u kojoj tehnička znanost još nije bila sređen sustav, ali je pravo od samog početka bilo stroga disciplina.

Kroz sve te promjene Fakultet nije zatajio, kazao je Milanović i poručio vodstvu da zadrže kriterije i budu centar izvrsnosti, imajući u vidu državne i nacionalne interese kao ključnu vrijednost.