Sindikat PPDIV pokrenuo je s Hrvatskim vodama postupak mirenja, nezadovoljan ponudom poslodavca od osam posto povećanja plaća, zaprijetivši mogućim štrajkom.

“Dogovor nije bilo moguće postići ponajviše iz razloga što je ponuda poslodavca vezana uz povećanje osnovice od osam posto preniska”, rekao je u utorak Hini regionalni povjerenik PPDIV-a Davor Vrbek.

Od 29. rujna održana su četiri sastanka, no dosad su po njegovim riječima jedino dogovorene dvije “kozmetičke” izmjene koje u bitnome ne utječu na materijalna prava radnika.

Po izračunima sindikata, povećanje osnovice od osam posto za najniži koeficijent, bez ikakvih dodataka, bilo bi ispod minimalne plaće.

“Istina je da Hrvatske vode isplaćuju mjesečne stimulacije, ali smatramo da nije svrha dosezanje iznosa minimalne plaće, već bi se ona trebala isplaćivati iz drugih razloga”, istaknuo je Vrbek.

“Ako mirenje ne uspije, očekuje nas referendum među članstvom, a kao krajnja mjera za postizanje rezultata je i štrajk”, upozorio je povjerenik.