U Galeriji Koprivnica mnogobrojni posjetitelji imali prilike u petak uživati u otvorenju dvije izložbe. Riječ je o izložbama „Pozornica je vaša!“, povijest amaterskog kazališta u Koprivnici i okolici te „Podravske pisanice: Simboli novog života“, javljaju iz koprivničke gradske uprave.

Kroz proces nastajanja izložbi posjetitelje su upoznali ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, viša kustosica/dokumentarist Vesna Peršić Kovač i muzejska pedagoginja Maša Zamljačanec. Čast da otvori izložbe pripala je gradonačelniku Koprivnice Mišelu Jakšiću.

Galerija_Koprivnica_otvorenje_izlozbi_19

U prvoj izložbi isprepliće se priča o Koprivnici i okolici s pričom o kazalištu, koja prikazuje razvoj amaterske scene i publike od prvih zapisa o društvenom životu do danas. Kako je kazalište možda i više od ostalih umjetnosti dostupno svima, ali i rezultat znanja, talenta, ljubavi i strasti onih koji ga stvaraju, izložba je posvećena svima koju su tijekom više od stoljeća povijesti amaterskog kazališta u Koprivnici i okolici ispisivali ovu kazališnu priču – sa scene ili iza nje.

Izložba se može razgledati svakodnevno do 8. svibnja u Galeriji Koprivnica uz slobodan ulaz i poštivanje preporučenih epidemioloških mjera.

Galerija_Koprivnica_otvorenje_izlozbi_10

Druga izložba predstavlja umijeće ukrašavanja uskršnjih jaja – pisanica u Podravini te običaje vezane uz njihovu izradu, upotrebu i darivanje.

Izložba je realizirana sredstvima Europske unije, projekt ˝Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja˝ pod akronimom reVITAlize u okviru programa INTERREG V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., a može se razgledati svakodnevno do 30. travnja 2022. godine u Galeriji Koprivnica uz slobodan ulaz i poštivanje preporučenih epidemioloških mjera.