Protiv svjetski priznatog karlovačkog trenera borilačkih sportova Miroslava Brežana (71) podignuta je optužnica za četiri kaznena djela – za spolnu zlouporabu djeteta mlađeg od 15 godina te za tri djela bludne radnje, objavilo je Državno odvjetništvo u ponedjeljak.

U priopćenju karlovačkog Općinskog državnog odvjetništva (ODO), koje ne navodi identitet okrivljenika, stoji da se okrivljenom 71-godišnjaku stavlja na teret da je od 2004. do 2021. godine, na području Karlovca, počinio navedena kaznena djela na štetu četiri oštećene osobe u dobi od 12, 13, 14 i 18 godina.

ODO optužnicom predlaže da se okrivljeniku produlje mjere opreza te da se izrekne mjera zabrane obavljanja određene poslovne aktivnosti, a sve zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Ne traže kao kod provođenja istrage u siječnju ove godine istražni zatvor, što je sudac istrage tada odbio zbog, kako je tada rekao za Hinu, “protoka vremena, jer je inkriminirano razdoblje 2006., 2008. i 2018. godina” te zbog “dobi osumnjičenika”, pojasnivši da se istražni zatvor starijima od 70 godina određuje “samo u iznimnim slučajevima”. No, odredio je tada i zabranu približavanja žrtvama, ali i obavljanje trenerskog posla, uz riječi kako da smatra da će i te blaže mjerama “ispuniti svrha sprječavanja ponavljanja kaznenih djela”.

U tekstu današnje optužnice ne stoji za koju se vrstu spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina trener sumnjiči, no zakon opisuje da se tu radi o mogućem kažnjavanju zatvorskom kaznom u rasponu od najmanje jedne do osam godina zatvora. Preciziraju se zakonski članci za još tri kaznena djela bludnih radnji, neke se dovode u vezu i s člankom koji se odnosi na silovanje, no o čemu se sve tu radilo, morat će se dokazivati sudski. Zakon za razne vrste bludnih radnji predviđa zatvorske kazne od dvije, tri, pa i pet godina zatvora.

Čim optužnica postane pravomoćna objavit će se i službeno identitet trenera Brežana, no u vrijeme kriminalističke istrage i privođenja nedvojbeno je javnost mogla vidjeti da se radi o Miroslavu Brežanu, taekwondo borcu i treneru koji se natjecao na dva svjetska prvenstva (1974. i 1975.), dva europskih prvenstava (1975. i 1976.) godine.

Trenirao je sve nacionalne taekwondo selekcije i olimpijce te je nagrađivan od Hrvatskog olimpijskog odbora, Svjetske taekwondo federacije (WT) i dobitnik je zlatne plakete Europske taekwondo unije i zlatnog odličja Svjetske sportske misije (WSM).