Pisci Andrijana Grgičević i Zoran Pongrašić te ilustratorice Ana Salopek i Maja Biondić ovogodišnji su dobitnici 57. Nagrade “Grigor Vitez” za dječju književnost i ilustraciju.

Andrijana Grgičević dobila je Nagradu Grigor Vitez za najbolji tekst za djecu za roman “Dragi ja iz prošlosti, platit ćeš mi za ovo!” koji je objavio zagrebački nakladnik Ibis grafika, a Zoran Pongrašić nagrađen je za najbolji tekst za mladež za roman “Kuja za vješanje” u izdanju Knjige u centru.

Nagradu “Grigor Vitez” za ilustraciju za stariju dob djece u slikovnici “Čuvarica stavla” u izdanju Knjige u centru osvojila je ilustratorica Ana Salopek, a ilustratorica Maja Biondić osvojila je nagradu za ilustraciju za mlađu dob djece u slikovnici Pas iz kartonske kutije koju je objavila Knjiga u centru.

Dobitnici nagrade “Ptičica” za 2023.  po izboru Dječjeg žirija Nagrade “Grigor Vitez” su spisateljica Jasminka Tihi-Stepanić u kategoriji najbolja prozna, pjesnička ili dramska knjiga za roman “Dan kada sam ubrala cvijet”, objavljen u nakladi Ljevak.

Nataša Ozmec i ilustratorica Ana Salopek osvojile su nagradu “Ptičica” u kategoriji za najbolju slikovnicu “Mi smo prijateljice: tako i treba” u izdanju  zagrebačke Planetopije.

Pohvale Nagrade “Grigor Vitez” za 2023. godinu dodijeljene su Margareti Vidmar i Darku Matiću za iznimno maštovit prvijenac osebujna stila koji ukazuje na nezamjenjivu ulogu umjetnosti i imaginacije u našim životima u romanu “Narančasti otok” u izdanju nakladnika Profil.

Julijana Matanović pohvalu je dobila za upečatljiv roman složene narativne strukture te fikcionalizaciju znanstvenog diskursa u dječjoj književnosti u romanu “Sve bratove adrese” u nakladi Umjetničke organizacije Lađa vode iz Zagreba.

Pohvala je dodijeljena i Ljiljani Vidović za kompletno ostvarenje u zbirci poezije “Izvrnuto naglavačke zbrda-zdola naopačke u izdanju HDKM iz Zagreba te ilustratoru Manuelu Šumbercu i dizajneru Antunu Juraju Gracinu za grafičko oblikovanje slikovnice “Jura i klupko laži”, koju je objavio Profil.

Svečano uručivanje nagrada održat će se u četvrtak, 20. lipnja u zagrebačkoj kavani Palainovka u organizaciji Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske, najstarije organizacije za djecu u Hrvatskoj te osnivača i organizatora Nagrade “Grigor Vitez”.

Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba.