Ministar znanosti i obrazovanja izbrisao je iz Kataloga odobrenih udžbenika izdanje „Zašto je povijest važna? 4“ trojice autora, što je jedan od strukovnih portala, historiografija.hr, ocijenio ne samo protivnim „povijesnoj znanosti nego i demokratskom društvu“.

Zbog primjedbi različitih dionika iz sustava odgoja i obrazovanja na udžbenik povijesti za učenike četvrtog razreda gimnazije autora Miljenka Hajdarovića, Vedrana Ristića i Nikice Torbice, nakladnika Profil Klett, Ministarstvo je od Agencije za odgoj i obrazovanje zatražilo provjeru navoda iz različitih predstavki što je Agencija i napravila, potvrđeno je iz Ministarstva.

Temeljem mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje, na temelju članka 15. stavka 2. Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu ministar znanosti i obrazovanja donio je Rješenje o brisanju spomenutog udžbenika iz Kataloga odobrenih udžbenika, kaže se u odgovoru Ministarstva.

Ministarstvo nije dalo pojedinosti zašto je promijenilo mišljenje o udžbeniku koji je ranije samo odobrilo, nego je uputilo na Agenciju za odgoj i obrazovanje.

Dionici koje spominje Ministarstvo su portal narod.hr, saborska zastupnica Marijana Petir i neki povjesničari, objavio je taj portal, uz napomenu da je „više onih koji su se žalili“.

Oni su ocijenili da je „posebno problematičan“ dio udžbenika u kojem se prikazuje razdoblje stvaranja Republike Hrvatske, prvoga hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i Domovinski rat.

Prema istom, Marijana Petir se žalila kako se u udžbeniku djecu pogrešno uči da bl. Alojzije Stepinac nije rehabilitiran.

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor na portalu narod.hr u sporne dijelove udžbenika navodi da je ispod naslova „Stvaranje Republike Hrvatske“ stavljena slika Milke Planinc, a nije spomenuto kako je „pobuna dijela građana srpske nacionalnosti tijekom kolovoza 1990. protiv legalne hrvatske vlasti“ koja se naziva „balvan revolucija“ bila oružana.

Također, Nazor zamjera da udžbenik ne spominje „Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske“, te smatra da je trebalo „jasno navesti i da se zbog isključive velikosrpske politike rat nije mogao izbjeći“.

Portal navodi da su jedan od autora udžbenika, Miljenko Hajdarović, i recenzentica Valerija Turk-Presečki, „bili aktivni zagovaratelji neuspjele kurikularne reforme“.

Urednik portala historiografija.hr, povjesničar i docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Branimir Janković, nazvao je vijest o povlačenju udžbenika skandaloznom.

Svima je naravno jasno da se iza pozivanja na pogreške u udžbeniku, dovođenja u pitanje stručnosti recenzenata i sl. zapravo radi o sprečavanju drugačijih pogleda na očito strogo propisana tumačenja Domovinskog rata i nekih drugih tema iz hrvatske povijesti, napisao je.

Janković ističe kako je proglašavanje određenih tumačenja povijesti praktički nepodobnim i time sprečavanje pluralizma pogleda na povijesne kontroverze ne samo protivno povijesnoj znanosti nego i demokratskom društvu.

Ma koliko pokušavali, različite poglede na povijest nije moguće zaustaviti, kazao je.

Historiografija.hr najavila je da će pozvati na online potpisivanje „profesionalne povjesničare, nastavnike povijesti i diplomirane povjesničare koji se ne slažu s time i ne pristaju na takvo tretiranje povijesne struke i njezine autonomije“.