Ljudi koji povremeno rade u noćnim smjenama imaju nešto veći rizik od pojave srčanih bolesti, pokazalo je novo američko istraživanje.

Medicinske sestre koje su radile najmanje tri noćne smjene mjesečno imale su veće izglede razviti srčane bolesti tijekom sljedeće 24 godine od sestara koje su radile samo u dnevnim smjenama, utvrdili su znanstvenici.

“Mislim da je to važna poruka zbog faktora rizika na koji se može utjecati”, kaže voditeljica istraživanja Celine Vetter s medicinskog fakulteta na Harvardu i bostonske bolnice Brigham and Women’s.

Za potrebe istraživanja Vetter i njezin tim koristili su podatke o više od 189.000 žena. Oko 40 posto žena sudjelovalo je u dugotrajnom programu praćenja zdravlja medicinskih sestara NHS koji je počeo 1988. Preostale su bile u programu NHS2, kojim se prati zdravlje medicinskih sestara od 1989.

Žene su na početku istraživanje bile u dobi od 25 do 55 godina i na početku nijedna nije patila od srčanih bolesti odnosno suženja ili začepljenja krvnih žila u srcu.

Sudionice prvog programa NHS jednom su tijekom istraživanja dale podatke o noćnim smjenama a sudionice programa NHS2 davale su podatke o noćnom radu svake dvije godine.

U razdoblju obuhvaćenom istraživanjem u programu NHS kod 7303 sestre su se pojavili srčani problemi poput srčanih udara, bolova u prsima i operacija premosnica a u programu NHS 2 kod 3519.

Sveukupno rizik se povećavao s brojem godina koje su sestre radile u noćnim smjenama, prema rezultatima objavljenima u stručnom medicinskom časopisu JAMA.

U odnosu na sestre koje nisu radile u noćnim smjenama rizik od srčanih bolesti kod onih koje su radile noću do pet godina bio je veći 12 posto, kod onih koje su radile u noćnim smjenama pet do devet godina 19 posto veći i 27 posto veći kod onih koje su radile u noćnim smjenama najmanje deset godina.

Rizik od pojave srčane bolesti brzo je padao s prestankom rada u noćnim smjenama ili umirovljenjem, pokazalo je istraživanje.

Vetter kaže kako bi se rizici mogli odnositi i na one koji se vrlo rano ustaju zbog rada u ranojutarnjim smjenama jer zapravo ustaju po noći.

hina

fah