Zlatnim slovim bit će upisan 31. ožujka u spomenice grada Križevca. Tim riječima gradonačelnik Križevaca Mario Rajn slikovito je opisao značaj današnjeg potpisivanja ugovora za rekonstrukciju i izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje u sklopu EU projekta „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Križevci“. Riječ je o najvećem projektu do sada ukupne vrijednosti 320.462.781,00 kuna.

Svečanom potpisivanju ugovora nazočio je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić te zamjenik gradonačelnika Križevaca Mario Martinčević.

IMG_6607

Izvođač radova na ovom vrlo zahtjevnom poslu je tvrtka Radnik d.d. Križevci u suradnji s tvrtkom Zagorje gradnja iz Zagreba. Ugovor je ispred konzorcija potpisao predsjednik uprave tvrtke Radnik d.d. Mirko Habijanec, direktor tvrtke Zagorje gradnja Marko Sekušak i direktorica Vodnih usluga Križevci Helena Kralj Brlek, kao naručitelj radova.

IMG_6623

Direktorica Kralj Brlek ukratko je predstavila projekt te kazala kako projekt obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju 29 kilometara vodoopskrbe te izgradnju i rekonstrukciju 66 kilometara odvodnje. Trenutno je na području aglomeracije priključeno 77 posto stanovništva na sustav javne vodoopskrbe, a po provedbi projekta priključenost na sustav javne vodoopskrbe iznosit će 93 posto.

IMG_6644

Nadalje, projektom će se postići smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu Križevci s trenutnih 32 posto na 25 posto. Na sustav javne odvodnje priključeno je 61 posto stanovništva dok će nakon provedbe projekta priključenost na sustav javne odvodnje iznositi 91 posto.

IMG_6659

Predsjednik uprave tvrtke Radnik d.d. Mirko Habijanec istaknuo je kako je ovo veliki dan za samu tvrtku te pohvalio direktoricu Kralj Brlek i Vodne usluge Križevci koji su zadnjih godina intenzivirali rad na ovom projektu i na njegovoj realizaciji do ovog trenutka. -Bilo je potrebno napraviti promjene u upravi tog poduzeća, a nakon koje su napravljeni veliki napori i dogradnje tog projekta prema današnji uvjetima. Ovo je zaista veliki dan za Križevce i jedan od najvećih projekata u Križevcima, ako maknemo autocestu i željeznicu. -istaknuo je Habijanec.
IMG_6657
Gradonačelnik Mario Rajn kazao je kako ovim projektom građani Križevaca će dobiti znatnije kvalitetniji život. -Brojni građani dobit će priključak na odvodnju i vodovod. Pitka voda i zelene šume su bogatstvo Prigorja, križevačkog kraja, ali i Hrvatske. Ovaj projekt se bitno uklapa u naš razvoj zelene politike u razvoju grada do 2030. godine. -kazao je Rajn te dodao kako je u tijeku natječaj za izgradnju pročistača.
IMG_6663
-Da imamo potporu u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, u energetici, govori i činjenica da nam je danas čast ukazao i dolaskom sam ministar Ćorić, kojemu želim iskrenu dobrodošlicu. Ovo je generacijski projekt, o njemu će se svjedočiti desetljećima. -istaknuo je Rajn.
IMG_6668
Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić istaknuo je kako je ovo vrlo značajan projekt za podizanje kvalitete života za Križevce i stanovnike njegovo okolice. -Uz ovaj projekat imamo još Aglomeracije u Koprivnici i Đurđevcu, a čija je ukupna vrijednost preko 1,2 milijarde kn. U tijeku su radovi na drugom kolosijeku, kreće nastavak brze ceste prema Kloštru Vojakovačkom, uskoro će krenuti i izgradnja Piškornice, stoga bez skromnosti mogu reći da je Koprivničko-križevačka županija najveće gradilište u Republici Hrvatskoj. -istaknuo je Ljubić.
IMG_6675
Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković kazao je kako se projektima aglomeracije čuva priroda, štiti se okoliš, a omogućava se i održivi razvoj na ukupnom prostoru Hrvatske. -Bili ste iznimno uspješni kao jedinica lokalne samouprave, kao komunalno poduzeće te imate potporu domaćih izvođača i zamjenika Vukmirića. Izvođačima želim da vam bude sklono nebo kao i nadzemne i podzemne vode. -poručio je Đuroković.
IMG_6680
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić čestitao je Gradu Križevcima i Vodnim usluga na dosadašnjoj realizaciji projekta, jer pored radova ovaj projekt je nosi jedan zahtjevan dokumentacijski dio. -Privesti ovaj proces kraju i ugovoriti izvođača radova je skoro pola posla. Cijela Hrvatska je veliko gradilište i drago mi je da je i u ovoj županiji pokrenut jedan veliki investicijski ciklus.
IMG_6693
Nadam se i vjerujem da će i u ostalim krajevima Hrvatske se aglomeracije i građevinski radovi raditi kroz domaću operativu, stoga čestitam tvrtkama koje će raditi na Aglomeraciji Križevci. Želim da tvrtka Radnik i Zagorje gradnja da taj posao završite u što kraćim rokovima i što kvalitetnije na zadovoljstvo druge strane. -kazao je Ćorić.
IMG_6698

Aglomeracija Križevci obuhvaća sljedeća naselja i ulice: Gornje Vine, Varaždinska ulica, Greberanec, Šebre, Pesek, Radnički dol, Pušća, Zagorska ulica, Kalnička ulica, Ulica Ivana Lepušića, Mladine, Kosovec, Mali Potočec, Veliki Potočec, Široko Brezje, Ulica Frana Supila, Ulica Tadije Smičiklasa, Ulica branitelja Hrvatske, spoj između Ulica Krunoslava Heruca i Ulica Antuna Mihanovića, Ulica Josipa Butorca, Crni put, Zagrebačka ulica, Ul. Frana Galovića, Ulica Frana Gundruma, Trg Sv. Florijana, Trg J.J. Strossmayera (semafori centar), Ulica Petra Zrinskog, Ulica Kralja Tomislava, uz potok Vrtlin, Gundulićeva, Bjelovarska ulica, Donji Cubinec, Cubinec, Mladine (prvi odvojak), Bukovje Križevačko, Poljana Križevačka, Gračina, Ulica Kalničke Punte, Prikraj Križevački, Karane, Ulica Ferde Kerna, Koruška, Ulica Glogovničke Bune, Ulica Kralja Häuslera, Vrbovečka ulica, Donje Križevčine, Gornje Križevčine, Donja Brckovčina, Gornja Brckovčina, Potočka ulica, Ulica bana J. Jelačića, Koprivnička ulica, Majurec, Majurec cesta i Lemeš Križevački.

IMG_6732 IMG_6724 IMG_6720 IMG_6717 IMG_6715 IMG_6712 IMG_6710 IMG_6698 IMG_6693 IMG_6642 IMG_6641 IMG_6640 IMG_6637 IMG_6635 IMG_6634 IMG_6621 IMG_6619 IMG_6615 IMG_6608 IMG_6607 IMG_6606 IMG_6596 IMG_6593 IMG_6591 IMG_6589 IMG_6586 IMG_6584