U Varaždinu je u subotu održan tradicionalni prijem za predstavnike povijesnih postrojbi povodom 22. Susreta povijesnih postrojbi u Varaždinu, a susretu su se odazvale i dvije inozemne postrojbe.

Susret je upriličeno povodom obilježavanja velike bitke koja se održala 11. rujna 1848. u okolici Varaždina, a povod je bilo oslobađanje Međimurja od mađarske okupacije. U vojsci od 55 tisuća vojnika sudjelovalo je i 527 pripadnika Varaždinske građanske garde.

Pozivu domaćina, Varaždinske građanske garde, odazvale su se postrojbe iz cijele Hrvatske i dvije iz inozemstva. Odazvali su se Bjelovarski graničari – Husari 1756, Ban Gašpar Alapić, Gradska Straža Bakar, Gradska straža Požega, Počasna Sokolska garda Osijek, 10. satnija Ivanić Grad, Karlovačka građanska garda, Keglevićeva straža Kostel.

povijesne2

Stigla je i Križevačka djevojačka straža, Društvo poljičana Sveti Jure – Priko, Samoborska narodna garda, Senjski uskoci, Serežani – stari graničari, Svetonedjeljska garda Petar II. Erdödy, Turopoljski banderij, Viteško alkarsko društvo Sinj i Zrinska garda Čakovec.

Tu su također Žumberački uskoci, Lička pukovnija Gospić, Hrvatski sokol Vinkovci, Burgergarde Ravensburg, 7. dragonerska Linz, Hajdučka družina Mijata Tomića – Tomislavgrad, Husarska garda Varaždin, Vitezovi Ivanovci Ivanec i Krapinski ilirci.

Također, tradicionalno u subotu su građani Varaždina i svi posjetitelji imali priliku čuti pretposljednji glasni pucanj ove godine, a topnik je bio Najpurgar za 2023. Dominik Varović.